Lovász László kimondta: nyilvánvaló a politikai motiváció a kormány MTA elleni „kultúrharcában”

2018. szeptember 15., 13:38

Szerző:

Mégsem szabdalják fel a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát – derül ki az Index Lovász Lászlóval készített interjújából. Az akadémiaelnök ebben arról beszélt, hogyan folytak és szakadtak meg a Palkovics miniszterrel folytatott tárgyalások, majd hogyan vezetett a folyamat a minisztérium időleges visszakozásához.

Miután véletlenül kiderült, hogy Palkovics László miniszter feldarabolná a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézmény-hálózatát, az MTA megszakította a tárgyalásokat. Erre a minisztérium vádaskodásokkal válaszolt a nyilvánosság előtt, a tárgyalóasztalnál azonban jóval konstruktívabban léptek fel. Így visszavonták az intézmények szétdarabolásának tervét, és belementek abba, hogy az MTA maga világítsa át kutatóintézeteit.

Palkovics László és Lovász László
Fotó: Magyar Tudományos Akadémia/Szigeti Tamás

Az interjúban Lovász kimondja, a minisztérium tervezett lépései mögött egyértelmű a politikai motiváció, így például a Közgazdaságtudományi Intézet megszüntetését azért forszírozták, mert az intézet kutatói korábban bírálni merészelték az oktatáspolitikát, de a kutatóhálózatot érintő valamennyi kormányzati lépés is ezt sugallja. 

„A feldarabolást, megszüntetést egyáltalán nem tudom elfogadni. Ha lenne egy nagy nemzetközi átvilágítás, és az lenne az eredmény, hogy egyes intézetek nem felelnek meg az akadémiai mércének, akkor akár a megszüntetés is szóba jöhetne egyes esetekben – de a legutóbbi, két évvel ezelőtti átvilágítás nem jutott ilyen eredményre. Enélkül én ezt nyilvánvalóan politikai motivációjú dolognak tartom, és nem fogadom el”

– mondta az Indexnek Lovász László. Az MTA-elnök ugyanakkor az interjúban még a lemondását is kilátásba helyezte:

„Van egy elég határozott elképzelésünk arról, hogy meddig lehet elmenni kompromisszumokban. Biztosítani kell, hogy a kutatók nyugodtan dolgozzanak, hogy az intézeteknek meglegyen a mozgástere, és olyan alapkutatásokat is tudjanak indítani, amiket nem a közvetlen haszon reménye motivál. Ehhez ragaszkodunk, és ahhoz is, hogy a kutatóink számára a stabilitás is meglegyen. Mondjuk hogy ne akadályozzák a kutatását politikai okokból, mert a témája esetleg bizonyos körben kevésbé népszerű. Nem lehet abba belemenni, hogy egy intézetigazgatót a tudományos közösség véleményével szemben nevezzenek ki. Abba sem lehet belemenni, hogy a sikeres kutatási projektet leállítsunk akár olyan hivatkozással, hogy az erőforrásokat másra kell fordítani. Az akadémiai szférán kívülről jövő ilyen nyomásokat nem lehet elfogadni.”

Lovász László
Fotó: Kovalovszky Dániel

A kérdésre, hogy Lovász László lemond-e az MTA-elnökségről, ha feldarabolják az akadémiai intézethálózatot, úgy felelt:

„Ha sérülne az intézményhálózat integritása. Az integritásba azt is beleértem, hogy egyben marad, és azt is, hogy a szakmai autonómiájába kívülről nem szólnak bele.”

Csakhogy az Index Lovász Lászlóval folytatott szerdai beszélgetése után az MTA és az ITM tárgyalásai – mint megírtuk – részeredményre vezettek. Az eredetileg csak operatív ügyekről, a jövő évi pályázatokhoz szükséges teendőkről szóló szerdai egyeztetésen a minisztérium képviselői új javaslatot tettek. Az elfogadott részmegállapodás értelmében a jövő évi pályázati forrásokat a minisztérium biztosítja; és visszalépnek az MTA kutatóintézmény-hálózatának szétszedésétől. Nem fogják most feldarabolni az intézményhálózatot, az MTA végez egy nagy átvilágítást, és annak alapján tekintik át, hogy szükség van-e átalakításokra.

Lovász Lászlót szombat délelőtt ezért a portál ismét megkérdezte a friss fejleményekről. Az MTA elnökének reakciója:

„Örülök, hogy legalább egy részleges megállapodás létrejött, és ezek alapján tovább folytatjuk a tárgyalásokat. Ezek alapján az intézetek státuszában való bármiféle változás csak egy alapos, nemzetközi normák szerinti felmérés alapján fog megtörténni, aminek állunk elébe. Ezeket mi is minél hamarabb szeretnénk megkezdeni, de az átvilágításnak alaposnak és elfogulatlannak kell lennie.” 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.