LMP: Hazugság, hogy lettek volna egyeztetések a kata-törvénymódosító beterjesztése előtt

Az LMP azt követeli, hogy a kormány vonja vissza a kisadózó vállalkozók tételes adója szabályainak módosítását, és egy ésszerű egyeztetést követően tegyen javaslatot a katával kapcsolatban felmerülő problémák kijavítására.

2022. július 12., 14:46

Szerző:

Csárdi Antal, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese kedden, sajtótájékoztatón szólította fel erre a kabinetet, azt megelőzően, hogy az Országgyűlés szavazott volna a kata-szabályok megváltoztatásáról.

Kijelentette: a Fidesz „kinyírja” a katát, ezzel egyértelműen letette a vokság a multinacionális cégek mellett, szemben az ország legkisebb mikrovállalkozásaival. Elfogadhatatlannak ítélte, hogy míg a kormány bármilyen konfliktust felvállal a multik minimumadójának megakadályozása érdekében, támadást indít a mikorvállalkozások ellen.

Csárdi Antal hazugságnak nevezte, hogy egyeztetések előzték volna meg a törvényjavaslat beterjesztését. Szerinte az előterjesztés a számviteli alapelvekkel is ellentétes, hiszen hathetes határidővel ír át egy adótörvényt, az érintetteknek pedig a nyári szabadságok idején kellene felkészülniük az átállásra.

Szerinte a jogszabály elfogadásával mintegy félmillió adózó alapvető megélhetését lehetetlenítik el, és a változtatás által a feketegazdaság újra erőre kap majd. Úgy ítélte meg, hogy mind a benyújtás módja, mint a változtatás tartalma sérti az alaptörvényt.

(Kiemelt kép: Csárdi Antal. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A bevételek növelése és a kiadások csökkentése érdekében vezet be új intézkedéseket ősztől a helyi közösségi közlekedési feladatokat ellátó, városi tulajdonú Tüke Busz Zrt. Pécsen – tájékoztatta a baranyai megyeszékhely önkormányzata az MTI-t.

Az Igazságügyi Minisztériumhoz fordult a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a nyári táborokhoz kapcsolódó szülői panaszok miatt.