LMP: Hazugság, hogy lettek volna egyeztetések a kata-törvénymódosító beterjesztése előtt

Az LMP azt követeli, hogy a kormány vonja vissza a kisadózó vállalkozók tételes adója szabályainak módosítását, és egy ésszerű egyeztetést követően tegyen javaslatot a katával kapcsolatban felmerülő problémák kijavítására.

2022. július 12., 14:46

Szerző:

Csárdi Antal, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese kedden, sajtótájékoztatón szólította fel erre a kabinetet, azt megelőzően, hogy az Országgyűlés szavazott volna a kata-szabályok megváltoztatásáról.

Kijelentette: a Fidesz „kinyírja” a katát, ezzel egyértelműen letette a vokság a multinacionális cégek mellett, szemben az ország legkisebb mikrovállalkozásaival. Elfogadhatatlannak ítélte, hogy míg a kormány bármilyen konfliktust felvállal a multik minimumadójának megakadályozása érdekében, támadást indít a mikorvállalkozások ellen.

Csárdi Antal hazugságnak nevezte, hogy egyeztetések előzték volna meg a törvényjavaslat beterjesztését. Szerinte az előterjesztés a számviteli alapelvekkel is ellentétes, hiszen hathetes határidővel ír át egy adótörvényt, az érintetteknek pedig a nyári szabadságok idején kellene felkészülniük az átállásra.

Szerinte a jogszabály elfogadásával mintegy félmillió adózó alapvető megélhetését lehetetlenítik el, és a változtatás által a feketegazdaság újra erőre kap majd. Úgy ítélte meg, hogy mind a benyújtás módja, mint a változtatás tartalma sérti az alaptörvényt.

(Kiemelt kép: Csárdi Antal. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.