Levelet írtak a tanárok Orbán Viktornak

A két nagy pedagógus szakszervezet nyílt levelet írt Orbán Viktornak, amelyben követelik, hogy haladéktalanul hívja össze a sztrájkbizottságot.

2022. október 20., 07:26

Szerző:

Nyílt levélben fordult a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Orbán Viktor kormányfőhöz – írja az Rtl.hu.

Az érdekképviseletek ismét azt szeretnék elérni a miniszterelnöknél, hogy a kormány a törvényi előírásoknak megfelelően hívja össze a sztrájkbizottságot, és delegáljon képviselőt a testületbe. Ezt ugyanis hónapok óta nem tette meg a kormány, ami a szakszervezetek szerint törvénysértő.

A szakszervezetek arra is emlékeztettek, Maruzsa Zoltán államtitkár azt az ígéretet tette, hogy amennyiben Brüsszelből válasz érkezik, öt napon belül összehívja a sztrájkbizottságban részt vevő szakszervezeteket, és azonnali egyeztetést kezdeményez.

„Ehhez képest a béremelésről szóló követelésünkről, az ezzel kapcsolatos ígéretről csak a kormányinfón 2022. október 13-án tett bejelentésből szereztünk tudomást”

– írta a PSZ és a PDSZ.

„Véleményünk szerint a sztrájktörvény szellemének nem felel meg, hogy egy hónapok óta tartó, határozatlan idejű sztrájk folyamán a kormány által delegált fél nem hajlandó a sztrájkot szervező szakszervezetekkel tárgyalni” – jegyezték meg.

A szakszervezetek korábban azt is kezdeményezték, hogy nevezzenek ki egy kormánybiztost, de erre sem érkezett válasz – olvasható a portálon.

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) a Védelmi Tanács alakuló ülésén a Karmelita kolostorban 2022. július 26-án. Balról Pintér Sándor belügyminiszter, jobbról Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

07:17

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.