Leszerelt egy felderítő nyomozó, mert ellenzéki politikusokat kellett megfigyelnie

Kettő, neve elhallgatását kérő nyomozó panaszkodott a Blikknek arról, hogy felsőbb utasításokra kellett engedély nélkül megfigyelniük ellenzéki politikusokat, ellenzékhez köthető magánszemélyeket. Az egyik nyomozó emiatt leszerelt.

2022. május 12., 15:42

Szerző:

Tüntetéseken és egyéb tömegrendezvényeken valóban feladat volt a szervezők figyelemmel kísérése, akik néha politikusok voltak – közölte egy felderító nyomozó a Blikknek. A nyomzó hozzátette, elvileg azért kellett ezt tenniük, hogy ha változtatni akarnak a megfigyelt személyek az előzetesen bejelentett programon vagy útvonalon, akkor arról a vezetés mielőbb értesüljön.

Egy emiatt leszerelt nyomozó pedig arról panaszkodott, hogy bűnügyi nyomozások helyett ellenzéki politikusokat, illetve az ellenzékhez köthető magánszemélyeket figyeltek meg. Elmondása szerint az ilyen kérelmek „magas helyekről” érkeztek. Az országgyűlési választásokhoz közeledve egyre inkább csúsztak bele ezekbe.

A portálon megjelenő cikkből emellett kiderült az is, hogy a Való Világban feltűnt Alekoszt is megfigyelték a rendőrök.

Szerdán mi is megírtuk, hogy Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselőt valamint a Ligetvédők csoportjának több tagját és egy ismert celebet is megfigyelhetett a BRFK Felderítő Főosztályának nyomozói. Az ügyről bejelentés kapott az ügyészség. A bejelentés szerint a megfigyelésekre a főosztály vezetője adott utasításokat, amely alapján a nyomozók a célszemélyek mozgását követték, amiről fotókat és videókat is készítettek, amiket egy Viber-csoportban továbbítottak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Dimény András)