Lehet ballagást szervezni és szóbeli pótérettségit tehet, aki lemaradt az írásbeliről

A keddtől hatályos rendeletek szerint mindkettőt meg lehet szervezni, így aki az írásbeli vizsgák idején esetleg beteg volt, még tud pótolni.  

2021. május 18., 07:30

Szerző:

Felmentik az iskolákat a rendezvényszervezés tilalma alól. A miniszterelnök által aláírt, keddtől hatályos Magyar Közlönyben is megjelent rendelet szerint idén már lehet ballagást szervezni az épületükön kívüli területeken - írja a 24.hu. Az első ünnepségek május 25-e után, azaz akár már jövő hét szerdán kezdődhetnek.

A ballagáson a meghívottaknak nem kell védettségi igazolvánnyal rendelkezni, annyi a megkötés, hogy azok, akiknek nincs ilyen, ők az iskola zárt részeiben nem tartózkodhatnak. A többi részletszabályról a rendelet szerint az iskolaigazgatók dönthetnek, így a belépés rendjéről és arról, hogy egy ballagó hány embert hívhat meg a szabadtéri ünnepségre. A maszk mindenkinek kötelező lesz, kivéve a hat éven aluli gyerekeknek, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő, a ballagó és a ballagáson fellépőknek.

A kormány arról is döntött, hogy az érettségizők közül szóbeli pótlóvizsgát kell szervezni annak, ha valaki az írásbeli vizsgán vagy a gyakorlati vizsgán "neki fel nem róható okból" nem tudott részt venni. Ennek kérelmét az intézmény igazgatójánál kell leadnia a végzős diáknak, hogy az igazgató engedélyezze számára a szóbeli pótlóvizsgát. Fontos, hogy ehhez legkésőbb május 28-án 16 óráig elektronikus úton el kell küldeni a "fel nem róható ok" igazolását. Az igazgató döntéséről legkésőbb június 1-jéig elektronikus úton értesíti a vizsgázót, valamint – ha emelt szintű szóbeli vizsgát engedélyezett – a vizsga megszervezéséért felelős kormányhivatalt. A módosítás érinti a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló rendeletet is, mert „a szóbeli vizsga eredményéből érettségi pont számítható”.

(Kiemelt kép: Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetben 2021. május 4-én. A matematika írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák országszerte. E tárgyból 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak. Fotó: MTI/Komka Péter)