Lefújták a mozdonyvezetők a sztrájkot

Lesz sztrájk, ha a MÁV nem fizeti ki a korábbi megállapodás szerint járó összeget a vasutasoknak, de a bíróság döntése érdekében azt nem kezdik el szeptember 5-én.

2022. szeptember 2., 18:45

Szerző:

Mint arról korábban beszámoltunk a vasutasok sztrájkja hivatalosan szeptember ötödikén kezdődött volna, de a bíróság jogellenesnek minősítette csütörtökön a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkkezdeményezését.

A Fővárosi Törvényszék végzésére közleményben ragált a Mozdonyvezetők Szakszerveze. Mint írják: a tegnap kelt végzés szerint, hogy a MÁV-START Zrt., a 2022. március 9-i sztrájkmegállapodásban érintett mozdonyvezetőknek és motorvonat vezetőknek a munkavállalókat egyébként is megillető lojalitási juttatáson felül, júliusban csak 70 ezer forinot fizetett ki. A bíróság megerősítette, hogy a munkáltató, a sztrájk elkerülése érdekében kötött megállapodásban foglaltakat ezzel nem teljesítette, azaz a 2021. évi reálbér-veszteséget kompenzáló 300 ezer Ft összegű kifizetés nem történt meg.

A végzés megállapítja, hogy a szakszervezetnek továbbra is jogos bérkövetelése van, és ennek érdekében jogszerű sztrájk folytatható.

A mai egyeztetésen a szakszervezet felszólította a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatóját, hogy személyes jelenlétében haladéktalanul induljanak meg az egyeztetések a sztrájkmegállapodásban foglaltak teljesítésére vonatkozó munkáltatói intézkedésekről.

A szakszervezet kiemeli, hogy a Fővárosi Törvényszék ugyanakkor elégtelennek ítélte a sztrájk előtti egyeztetésekre szánt időt, ezért annak szeptember 5-i megkezdését nem tartotta jogszerűnek. 

A Mozdonyvezetők Szakszervezete a Törvényszék végzését tiszteletben tartva, a meghirdetett munkabeszüntetést 2022. szeptember 5-én nem kezdi el.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.