Jogellenes a vasutassztrájk a bíróság szerint

A vasutasok sztrájkja hivatalosan szeptember ötödikén kezdődött volna, de a bíróság jogellenesnek minősítette csütörtökön a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkkezdeményezését. 

2022. szeptember 2., 16:38

Szerző:

A bíróság nem tartotta elegendőnek a sztrájk előtti egyeztetésekre szánt időt, ezért a sztrájk szeptember 5-i megkezdését sem tartotta jogszerűnek.

Szombaton dönt a MOSZ

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének (MOSZ) honlapján olvasható közlemény szerint a végzés megállapítja, hogy a MÁV–START a vasutasnapi kifizetéssel nem a MOSZ követelését teljesítette, hanem a munkavállalóknak 2022-ben egyébként is járó lojalitási juttatásból fizetett ki 230 000 forintot, ezen felül csak 70 000 forintot fizetett ki a munkáltató, ezzel viszont nem teljesítette a sztrájk elkerülése érdekében kötött megállapodásban foglaltakat. A MOSZ azt szerette volna elérni, hogy a 2021. évi reálbér csökkenést kompenzálja a munkáltató 300 000 forintos kompenzációval.

A MOSZ szombaton dönt a további lépésekről.

A hvg.hu az üggyel kapcsolatban kiszúrta, hogy az Origo erős csúztatással közölte a hírt: „a mozdonyvezetők a MÁV-Volán-csoporton belül és a teljes nemzetgazdaságban is kiemelkedő mértékű havi átlagkeresete meghaladja a bruttó 800 ezer forintot.” A KSH adatai szerint 2021-ben Vasútijármű-vezetéshez kapcsolódó foglalkozásúak bruttó átlagkeresete 424 220 volt.

(Kiemelt fotó: Villamos mozdony által vontatott szerelvény. MTI/Máthé Zoltán)

 

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.