Mégis sztrájkolnának a mozdonyvezetők

A mozdonyvezetők nem hagyják magukat átverni, augusztus végén döntenek egy lehetséges sztrájk időpontjáról.

2022. augusztus 3., 18:01

Szerző:

A Mozdonyvezetők Szakszervezete Ügyvivő Bizottsága szerint a munkaügyi kapcsolatok terén példátlan módon a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt. nem teljesítette a márciusra meghirdetett jogszerű sztrájk lemondásához kapcsolódó megállapodást. A sztrájk elkerülése érdekében a Munkáltató kötelezettséget vállalt 300.000 Ft egyszeri kifizetésre úgy, hogy minden egyéb évközi kifizetés a többi vasutassal azonos módon és mértékben megilleti a mozdonyvezetőket. A megállapodásban vállalt fizetési kötelezettsége alól a munkáltató úgy kívánt kibújni, hogy összemosta a minden munkavállaló számára biztosított vasutasnapi kifizetéssel.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete felszólítja a MÁV vezetését a megállapodásban vállalt kötelezettségei teljesítésére. A MOSZ Ügyvivő Bizottsága azt javasolja a Küldöttközgyűlés számára, hogy a megállapodás betartatása érdekében augusztus végi ülésén határozzon a sztrájk időpontjáról.

(Kimelt kép: Sztrájk miatt várakozik felirat olvasható egy mozdony kijelzőjén a Déli pályaudvaron. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Felkaptuk a fejünket: az év lakóháza közönségszavazásán egy kisújszállási „mediterrán” családi ház lett az első, a magyar települések látványvilágának tipikus képviselője a kádári kockaházakat követő rendszerváltás utáni korban. Hogyan terjedt el, kik alakítják az építészeti közízlést, miért esik nagyon messze a tervezők stílusa a közönség igényeitől, miért fontos a telekméret, a kert, s miféle térkövezett zsákutcába vezet az utunk – ezekről beszélgettünk Tamáska Máté egyetemi tanárral, szociológus-műemlékvédővel, a város- és falukutatás, az építészetszociológia művelőjével.

Arra kéri Áder János, volt köztársasági elnököt az LMP, hogy ne csak szóban védje a természetet, vesse latba minden befolyását a védett erdők tarvágását lehetővé rendelet visszavonása érdekében.