Lebukott a DK-s politikus, akit kamu TEK-esek kísértek, és képviselőnek vagy államtitkárnak szólíttatta magát

2018. június 18., 14:43

Szerző:

A Somogy Megyei Főügyészség több rendbeli vesztegetéssel, hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat Kőrös Gusztáv Tiborral és 13 társával szemben, akik közül tízen egy bűnszervezet tagjaként vállalkozóktól csaltak ki jelentős pénzösszegeket – áll az ügyészség közleményében.

A csalók arra hivatkoztak, hogy a pénzeket pályázatok elnyerése érdekében hivatalos személyeknek juttatják. A főügyészség négy olyan vállalkozóval szemben is vádat emelt, akik Kőrös Gusztáv Tibornak vesztegetésre szánt pénzt juttattak.

A vádirat szerint Kőrös Gusztáv Tibor elsőrendű vádlott tavaly egy hierarchikusan felépített, előre leosztott szerepek szerint, összehangoltan működő bűnszervezetet hozott létre, ami tehetős vállalkozóktól csalt ki jelentős pénzösszegeket.

Több vádlottnak az volt a feladata, hogy olyan jól prosperáló, és nagyobb beruházásokat tervező vállalkozókat kutassanak fel, akik a vállalkozásaik növekvő tőkeigényét pályázati pénzekből akarták kielégíteni.

Ekkor lépett színre Kőrös Gusztáv Tibor, aki álnéven magát hivatalos személynek adta ki. Volt, hogy azt állította magáról, hogy ő a pályázatok elbírálásában közreműködő államtitkár, máskor pedig azt, hogy magas beosztású minisztériumi dolgozó. Azt a hamis ígéretet tette a vállalkozóknak, hogy kiterjedt kapcsolatrendszerén keresztül jelentős összegű uniós támogatáshoz segíti őket.

A vádlott ennek ellentételezéseként különböző pénzösszegeket kért, többek között arra hivatkozva, hogy a pénzt a pályázatokról döntő hivatalos személyek befolyásolására, megvesztegetésére fordítja, azonban ilyen kapcsolatokkal valójában nem rendelkezett.

Kőrös azért, hogy a színlelt állami vezetői beosztása még hitelesebbnek tűnjön, a vállalkozókkal tervezett találkozókra a Terrorelhárítási Központ bevetési öltözékéhez hasonló ruházatot és felszerelést – így lőfegyvereket utánzó riasztó- és légfegyvereket – viselő személyekkel kísértette magát. A találkozókra állami vezetők által is használt típusú és színű gépkocsikkal érkezett, amikre megkülönböztető fényjelzést vásárolt. A kíséretét adót társai, az „ál-Tekesek” államtitkárnak vagy képviselőnek szólították.

A bűnszervezet hat vállalkozót tévesztett meg, akiktől összesen 168,5 millió forintot csaltak ki.

Kőrössel és kilenc társával szemben az ügyészség fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását, illetve vagyonelkobzást indítványozott. A négy vállalkozóval szemben azért emelt vádat a Főügyészség, mivel a pénzösszegeket azért adták át Kőrösnek, hogy abból hivatalos személyeket vesztegessen meg. Velük szemben felfüggesztett börtönbüntetést indítványoztak.

Kőrösivel szemben már 2014 júliusában is vádat emeltek. A 2013-as bajai időközi önkormányzati választásokkal kapcsolatban kormánypártokat lejáratni szándékozó, hamis videót készített és adott át az egyik ellenzéki párt tagjának azért, hogy azt a választás rendje elleni bűntett miatti feljelentéshez csatolja. Kőröst ezután kizárta a Demokratikus Koalíció soraiból.

Az ügy jelenleg megismételt eljárás keretében a Pesti Központi Kerületi Bíróságon zajlik.

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.