800 embert elbocsátanak Gödöllőn

A Lear Corporation Hungary Kft. szerdán, munkásgyűlés keretében bejelentette, hogy a gödöllői gyáregységét bezárja. Közel ezer embert érint a leépítés.

2023. szeptember 7., 08:47

Szerző:

Kozma Zsolt, a Lear Munkavállalók Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta: szerdán a cég egy több mint 800 fős csoportos létszámleépítést jelentett be, ami gyakorlatilag a gödöllői kábelkorbácsgyár becsukását jelenti.

A gyárbezárás oka, hogy a társaság valószínűleg úgy ítélte meg, hogy Magyarországon már túl magas munkaerő-költséggel jár a termelés – írja a 24.hu.

A kábelkorbácsgyártás alacsony hozzáadott értéktartalmú, nagy élőmunka igényű technológiát igényel, amelyet nem lehet robotizálni. Az ágazat leépülését már az elmúlt években is megtapasztalták az érdekképviseletnél: a vállalat éppen öt évvel ezelőtt záratta be 500 fős gyöngyösi kábelkorbács-üzemét, és a gödöllői egységnél is több száz fős leépítések voltak.

(Kiemelt kép: Németország, Eisenach – a Lear Corporation GmbH autóipari beszállító székhelye 2018. augusztus 27-én. Fotó: Jens Kalaene dpa Picture-Alliance via AFP)