Leállították a négygyermekes, köztük egy egyhónapos csecsemőt nevelő asszony kilakoltatását

2018. január 24., 17:04

Szerző:

Korábbi cikkünk megjelenése után az A Város Mindenké (AVM) csoport a következő posztot tette közzé:

A civil jogvédők ettől függetlenül részt vesznek Kőbányán azon a testületi ülésen, amelyen az érintett ingatlan sorsa napirenden lesz. Ugyanakkor mégsem kell holnap élőlánccal megakadályozniuk egy négygyermekes család kilakoltatását – a kőbányai alpolgármester ma arról tájékoztatta a családot, hogy az önkormányzat leállította a törvénysértő és kegyetlen kilakoltatást.

Mint délelőtt megírtuk: csütörtökre tűzte ki a végrehajtó a Bihari utca 8/c alatti önkormányzati tulajdonban álló lakásból egy négygyermekes édesanya kilakoltatását. Ennek megakadályozására az AVM nyílt levélben fordult Kovács Róbert fideszes kőbányai polgármesterhez, amelyben kifejtette, az édesanyát január 22-én értesítette a végrehajtó, hogy még ezen a héten, csütörtökön kilakoltatják. Tartozásuk nincs, viszont a határozott idejű bérleti szerződésük ősszel lejárt, és az önkormányzat nem hosszabbította meg. Az AVM partnereként közreműködő jogsegély egyesület, az Utcajogász álláspontja szerint a kilakoltatás jogszerűtlen, mivel az édesanyára és gyermekeire is vonatkozik a kilakoltatási moratórium, azaz április 30-ig nem üríthetik ki a lakást. 

Megírtuk azt is: csütörtök reggel képviselő-testületi ülést tart a kőbányai önkormányzat, ahol többek között tárgyalni fognak a Bihari utca 8/c alatti szociális bérlakástömb sorsáról is. Bár az önkormányzat néhány éve több mint 700 millió forintot költött a háztömb felújítására, most mégis a lakók kilakoltatását tervezik. A házban élők egy részének az önkormányzat biztosít elhelyezést, másoknak azonban akkor sem, ha nincs tartozásuk és gyerekeket nevelnek, csecsemőket gondoznak – hívta fel a figyelmet a A Város Mindenkié (AVM) csoport, amely hónapok óta támogatja a kilakoltatás által fenyegetett Bihari utcai családokat érdekeik védelmében.

2017 decemberében közmeghallgatás megtartására kérte a szervezet a polgármestert annak reményében, hogy elindul egy nyilvános és átlátható egyeztetés a kilakoltatás által fenyegetett családok, az őket támogató szervezetek és az önkormányzat között és ezáltal megnyugtatóan rendeződhessen a lakók helyzete. Levelükre választ sem kaptak, ezért a soron következő képviselő-testületi ülésen próbálják meg a lakók érdekeit megfogalmazni és egyeztetést kezdeményezni.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.