Leáll az Arconic-Köfém Kft. gyára, sztrájkolnak a munkavállalók

Eredménytelenül zárultak a sztrájktárgyalások a székesfehérvári Arconic-Köfém Kft. és a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokonszakmában Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) között, ezért a szakszervezet úgy döntött, határozatlan idejű sztrájkot kezdenek vasárnap hajnalban a cégnél.

2023. június 3., 09:44

Szerző:

A munkavállalói szervezet emlékeztetett arra, hogy az elmúlt héten kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, és a szakszervezet kész volt a megállapodásra, a munkáltató azonban nem volt hajlandó a dolgozók által követelt további 5,5 százalékos bérkiegészítésre. Ezt a szakszervezet a magas infláció és a megnövekedett megélhetési költségek miatt tartja reálisnak – tájékoztat a VDSZ.

Megjegyezték: annak ellenére sem mozdult el álláspontjától a munkáltató, hogy éppen a figyelmeztető sztrájk idején jutott tudomásukra az Arconic-Köfém Kft. tulajdonosának döntése, miszerint a cég 12 milliárd forintos, azaz mintegy 35 millió dolláros adózott nyereségét kiviszi az országból.

A szakszervezet jelezte: a vasárnap hajnalban induló munkabeszüntetés következtében a gyárban várhatóan a teljes termelés leáll.

(Kiemelt képünk: llusztráció. Fotó: Mica Asato/Pexels.)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.