Volán-sztrájk – Lázár zsarolásba kezdett, a szakszervezetek megosztottá váltak

Aki kimarad, az lemarad – közölte a mai bértárgyalások után közösségi oldalán Lázár János. Az egyik szakszervezet már bele is csapott a miniszter kezébe, egy másik szerint ez harc nélküli megadás. Folytatódik-e a Volán-sztrájk?

2024. január 30., 20:51

Szerző:

A második Volán-sztrájk után is ragaszkodik a három éves bérmegállapodáshoz Lázár János építési és közlekedési miniszter, aki a mai MÁV-Volán bértárgyalás után zsaroló hangnemre váltva külön is üzent a buszvezetőknek, hangsúlyozva, hogy meg fogja érezni a pénztárcájuk, ha nem fogadják el az ajánlatát – írja a Mérce.

„Aki most kimarad, az lemarad”

– igyekszik nyomást gyakorolni Lázár Facebook-oldalán. Ajánlata szerint ugyanis, melyet a mai napon a kilenc közlekedési szakszervezetből hét – vasutas és HÉV-es – szakszervezet elfogadott, az emelt összegű béreket attól a hónaptól utalják, amelyik hónapban a szakszervezetek csatlakoztak a megállapodáshoz. Vagyis, amennyiben a bérajánlatot el nem fogadó Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) és a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) szerda éjfélig nem gondolja meg magát, a volános dolgozók nem január 1-től visszamenőleg kapnak béremelést, hanem attól a hónaptól, amikor velük a külön bérmegállapodás megszületik. 

Lázárék a következő három évre 28,4 százalékos béremelést ajánlottak a Volánnál is, ahol idén – 600 ezer forintos bérrészig – 17 százalékkal, de legalább 70 ezer forinttal emelkednek az alapbérek (mivel 600 ezres bérek nem fenyegetik a buszvezetőket és karbantartókat, számukra a 70 ezer forintos, vagyis esetükben az idei évre szóló 20 százalékos béremelési ajánlat a releváns). Az inflációkövetést beépítették a bérmegállapodásba, ezáltal 2025-re 6,7 százalék, 2026-ra pedig 4,7 százalékos bérfejlesztés valósulna meg.

Ehhez képest a sztrájkot szervező SZAKSZ – már így is engedve eredeti, 112 ezer 500 forintos alapbéremelési igényéből – csak az idei évre 90 ezer forintos emelést követelt mindeddig, a hároméves megállapodást pedig határozottan elutasította, mivel ennek hatálya alatt a későbbiekben jogszerűen sztrájk sem tartható. Ezt, a MÁV-os szakszervezetekkel már megkötött hároméves megállapodást egyébként Lázár úgy értékeli, „ezzel megőriztük három évre a munkabékét”.

Folytatódik-e a Volán-sztrájk?

A buszos szakszervezetek a mai tárgyaláson időt kértek az ajánlat átgondolására, a SZAKSZ február 5-én dönt, hogy elfogadja-e az ajánlatot vagy folytatja a bérharcot, és újabb sztrájkot helyez kilátásba. 

A KKSZ a mai napon értékeli a helyzetet, elöljáróban azonban annyit már megtudhattunk a szakszervezet Facebook-posztjából, hogy erősen kritikusan áll a SZAKSZ követeléséhez és a sztrájkhoz, aminek álláspontja szerint „a munkavállalók a veszteseivé válnak” – írja a Mérce. A KKSZ ma közzétett posztjában megelpő módon Lázárt idézi: „Sokan vagyunk, akik még emlékszünk a szaknévsor reklám szlogenjére, »aki kimarad az lemarad«! Így járhatnak a VOLÁNBUSZ munkavállalói is, mert egy hangos kisebbség hatására nem hajlandóak szembenézni a realitásokkal. Amíg a KSZ kötésre jogosult 9 szakszervezetből 7 MÁV-os és HÉV-es szakszervezet az objektív garanciákat biztosító tartalommal a három évre szóló megállapodást elfogadta, addig a két volános szakszervezet a tagság és a munkavállalók nyomására elzárkózik a megállapodás aláírásától.”

Nem maradt el a „hangos kisebbségnek” titulált SZAKSZ válasza sem. Mint írják, a KKSZ nem csak harc nélkül adta meg magát, de a bérfejlesztés  elmarasában való felelősségüket is a SZAKSZ-ra kívánják hárítani: 


Dobi István a SZAKSZ elnök és a Volánbusz-sztrájk szervezője korábban úgy nyilatkozott a Mércének, hogy

„a munkáltató azért tud irányítani egy szakszervezetet, mert, hogy is mondjam, a szakszervezet felső vezetésének körében jelentős embert vagy embereket meg tudott venni.”

(Kiemelt képünk: Lázár János Hivatalos Facebook-oldala)

16:28

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.