Latorcai János állítja, hogy véletlenül szavazott a kormánya ellen

Pénteki tévedéséről hétfőn nyilatkozott a KDNP-s országgyűlési képviselő a Telex megkeresésére.

2023. április 3., 12:23

Szerző:

Amint arról a 168.hu is beszámolt, az Országgyűlés pénteken elfogadta azt a „békepárti” határozati javaslatot, amelyet az orosz–ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán nyújtottak be a Fidesz és a KDNP képviselői.

A határozattal egyet nem értő ellenzéki képviselőket azonnal listázni kezdte a kormánymédia, de az Origo és a Magyar Nemzet lajstromából hiányzott Latorcai képviselő. Pedig ő is a kormánya által beterjesztett határozat ellen szavazott.

A Telex még aznap megkereste a KDNP-s képviselőt, hogy milyen okból nyomott nemet az előterjesztésre, de nem kaptak választ.

A portál hétfőn kapta kézhez a megfontolt indoklást. Latorcai közölte: „sajnálatos módon ülésvezetés közben tévesen szavaztam, melyet rögtön észrevettem és az ülésvezetés befejezését követően ezt azonnal levélben, hivatalos úton jeleztem az Országgyűlés Jegyzői Irodája számára”.

A pénteki szavazáson a Mi Hazánk Mozgalom, a Momentum és a Párbeszéd képviselői mellett a DK-s Dávid Ferenc és a független Hadházy Ákos sem támogatta a békepártinak nevezett előterjesztést.

A DK, az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselői nem vettek részt a szavazáson, amint maga a miniszterelnök, Orbán Viktor sem, aki aznap a Vatikánba utazott.

(Kiemelt kép: Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke beszédet mond a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseinek átadásán az Országházban tartott ünnepségen 2023. március 24-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.