Lakóház tetőterébe tervez koncerttermet a sztárpár, nem örülnek a szomszédok

Nem sikerül megállapodnia a Palotanegyed társasházának tetőtrébe tervezett szalon ügyében. A beruházók szerint megvan hozzá a szükséges támogatás, az ellenzők szerint pont hogy nincs. Az úgy a 2010-es évek vége óta húzódik, lakógyűlések, vesztegetési ügyben történő rendőrségi nyomozás, per, meglévő és felszívódó építkezési engedélyek tarkítják a történetet. 

2023. június 30., 13:47

Szerző:

2018-ban kezdődött a herce-hurca, amikor a címlapokról is ismert és elismert Kokas Katalin és Kelemen Barnabás terjeszkedni kezdtek a Krúdy Gyula 12. szám alatti társasházban a 8. kerület Palotanegyedében. Korábban egy 90 négyzetméteres lakás állt a tulajdonukban, amelyhez hozzávásárolták az ingatlan mögötti padlásteret is. Ezeket összevonták, a pár az így kapott mintegy 540 négyzetméteres tualjdonból szeretné létrehozni a a K-12 nevű zenei szalont, amelyre kormányhatározat alapján 2019-ben 350 millió forintos támogatást kaptak a a padlástér felújítására és a működéshez szükséges eszközbeszerzésre – ismerteti a történetet a 24.hu.

Klasszikus belvárosi, lengőfolyosós bérházról beszélünk, mintegy 40 lakással – azonban ezek lakói nem repesnek az ötletért, hogy közvetlenül fölöttük 50 fős koncerttermet alakítsanak ki. Egyrészt a zajtól tartanak a házban élők, kiváltképp, hogy azt sem tudni pontosan, milyen célt szolgálna a kialakított szalon, milyen gyakran lennének események. Illetve tűzvédelmi szempont is megjelenik, hiszen a lakásnak egyetlen ajtaja van, amely a lépcsőházba nyílik. Vészhelyzet esetén az ötves fős tömeg nem tudna biztonságosan kijutni. 

A legnagyobb kérdés a lakók támogatása. Az egyik fél szerint megvan a projekthez szükséges támogatás, a másikuk szerint nincs, miközben a házban lakócéltól eltérő tevékenység folytatásához szükség van erre. A házban élők szerint a közös képviselő egyértelműen Kelemenék pártján áll, nem képviseli a lakók érdekeit. Az ügyben per is folyik, illetve rendőrségi nyomozás is kezdetét vette, a rendőrség szűkszavúan kommentálta a helyzetet. A 24.hu kérdésére annyit azért elárult, a nyomozást elindító feljelentés a ház tetőterében lévő ingatlannal van összefüggésben, a közös képviseletnek több iratot is be kellett szolgáltatnia az ügyben és gyanúsítotti kihallgatás még nem történt. 

Az egyik lakó a Miniszterelnökséghez fordult azza a kéréssel, hogy vizsgálják ki a szalon bővítésének ügyet, amely Csák János minisztériumához került 2022 nyarán, de előrelépésről vagy a kivizsgálás megkezdéséről nem érkezett még hír. 

Tavaly év elején Budapest Főváros Kormányhivatala leállította a tetőtéri építkezést, amely most áprilisban a Sára Botond vezette hivatal engedélyezte a folytatást. 

Ugyancsak a 2022 augusztusában pert indítottak amiatt, hogy a társasház lakóinak egy része írásbeli szavazással támogatását adta Kokasék projektjéhez, a pert benyújtók szerint szabálytalanul, mivel 2021-ben úgy kezdték el az építkezést, hogy nem tájékoztatták a lakókat arról, hogy milyen intézményt terveznek  a fejük fölé, amelyet az alperes is elismert. Szerintük azért nem jött létre megállapodás, mert a felperes és néhány tulajdonostárs között elharapózott a vita. A per továbbra is zajlik.

Kokasék szerint minden rendben van az építkezés körül. A 24.hu megkeresésére azt mondták, hogy ők nem tudnak a tetőteret érintő nyomozásról, minden szükséges engedély a kezükben van az építkezés folytatásához, amely kb. 20 százalékos készültségi szinten van. „Nálunk az egyéni zeneoktatás lesz középpontban s maximum 40 fő meghívásával havi 1-2 zártkörű rendezvénnyel számolunk” – közölték.

Értelmezési vita van arról, hogy mi alapján lehet folytatni a kivitelezést, az egyik szomszéd szerint az SZMSZ-ben az áll, hogy csak a lakók kétharmados támogatása szükséges a tervezett szalon tevékenységéhez, ez azonban nincs meg a közös képviselő szerint sem. Kokask szerint a társasház legutóbbi ​közgyűlési ​határozata alapján ​a Társasház egyértelmű ​többség​e ​támogatásáról biztosította őket. A közös képviselő szerint a lakók valamivel több mint fele támogatja a projektet, ugyanakkor megállapodás valóban nem született – ezért is folyik a per. 

Kérdés, hogy egy ilyen helyzetben az önkormányzat hoz-e döntést, és ha igen, milyet. A 24.hu megkeresésére annyit közöltek a VIII. kerületnél, hogy eddig „kamarazenei koncert tartására, vagy komolyzenei képzésre nem érkezett kérelem az önkormányzathoz.”

(Kiemelt képünkön: a Kokas-Kelemen házaspár. Fotó: Festival Academy Budapest Facebook oldala)

 

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.