Májustól újra elérhető a lakástakarék, méghozzá kamatbónusszal

Kérdés, megéri-e lakástakarékba fektetni a pénzünket. Állami támogatás nincs hozzá, de kamatbónusz igen.

2023. május 21., 11:22

Szerző:

Májustól teljes gőzzel mennek a lakástakarék-pénztárak: a Fundamenta sokáig egyedüliként kínált ilyen lehetőséget, de aztán márciusban visszatért az OTP, az Erste pedig májusban kezdte újra az értékesítést. Állami támogatás már nincs hozzá, viszont ahhoz hasonló kamatbónusz igen. Megnéztük, hogy kinek miért érheti meg lakástakarékba tenni a pénzét, és miben különböznek a versengő ajánlatok – írja a 24.hu.

A 10 százalék körüli jelzáloghitel kamatok, a továbbra is magas ingatlanárak és a hónapok óta 20 százalék felett járó infláció sokakat eltántorított a lakásvásárlástól. Ezt mutatja a drasztikusan visszaeső lakáshitelkereslet mellett az is, hogy a főként ingatlanvásárláshoz használt babaváró hitelből is nagyon kevés fogy. Ebben a piaci helyzetben állt elő újra lakástakarék ajánlattal az OTP és az Erste is, amelyek az új szerződésekre 2018 őszén viharos gyorsasággal megszüntetett állami támogatás nélkül már évek óta leálltak ezzel. Azóta egyedül a Fundamenta tartott ki a piacon, és most visszakapta a régi konkurenseit.

A lakástakarék kifejezetten hosszabb távú megtakarítás, így nem az a kérdés, hogy most hány ember akar vagy tud lakást venni, hanem az, hogy hányan szeretnének 5 év múlva vagy tíz éven belül. A drága lakások és hitelek még segíthetnek is abban, hogy a saját ingatlanra vágyók ezt látva elkezdjenek előre spórolni rá, hogy kedvezőbb helyzetbe kerüljenek a leendő lakásvásárlás idejére.

Az ajánlatokba tett kamatbónuszok így hasonlóan vonzóak lehetnek, mint az egykori állami támogatás, még akkor is, ha valójában csak annyi közük van egymáshoz, hogy mindkettőért a vállalt időszak végéig takarékoskodni kell, és csak a szerződés lejártakor lehet felvenni az összegyűlt pénzt. Azoknak, akik egy időre jegelik a lakásvásárlást, vagy eleve csak néhány év múlva tervezik, jól jöhet a lakás-takarékpénztárak feltámadása. 

 

 

 

Az újjáéledő lakástakarékok azok számára lehetnek érdekesek, akik kisebb részletekben szeretnének elkezdeni megtakarítani, mivel akár havi 10-20 ezer forint vállalásával is lehet szerződést kötni, később pedig növelhető is az összeg, pénztártól függően 50 vagy 100 ezer forintig. Emellett fontos, hogy a megtakarítást legalább négy évre kell vállalni, különben elúszik a kamatbónusz.

Természetesen lakástakarék nélkül is elkezdhet valaki más módon folyamatosan megtakarítani és befektetni kisebb összegeket. Elképzelhető, hogy ezzel végül jobb hozamot ér el négy-nyolc év alatt, mint a lakástakarékkal. Ez azonban nagyban függ a jelenleg nagyon magas infláció csökkenésének ütemétől, valamint attól, hogy a megtakarító szerződés nélkül valóban képes lesz-e hónapról hónapra eltenni a jövedelméből és befektetni azt. Mindkettő kockázat, és valójában ezzel szemben kínálnak egy biztos, fix hozamú megtakarítást és hitellehetőséget a lakástakarékok.

(Kiemelt képünk: Nattanan Kanchanaprat via Pixabay)

Az ezt lehetővé tevő törvény hatályba lépése után több mint egy évvel elindult a bolti készpénzfelvétel. Egyelőre azonban csak egy-két kisboltban van ilyen szolgáltatás, ott is gyerekbetegségekkel küzd a rendszer.

2024. október 18., 12:24

Ha a kormánynak sikerülne kipréselnie a bankokból az 5 százalék alatti THM-mel kínált lakáshiteleket, akkor ugyanakkora törlesztőrészlettel 10-20 százalékkal magasabb összegű kölcsönhöz lehetne hozzájutni, ami ellensúlyozhatná a lakások drágulását - derül ki a Bank360.hu számításaiból.