L. Simon László: Két évtizede nem volt ilyen mértékű tömeges halpusztulás a Velencei-tóban

A kormánybiztos azt mondta, a történtek nem akadályozzák a strandolást.

2021. június 22., 11:28

Szerző:

A tömeges halpusztulás oka a Velencei-tavon, hogy a mederfenéken mérhető hőmérséklet kevesebb mint egy hét alatt 20 fokkal nőtt, emiatt olyan mértékű párolgás indult meg, ami miatt napi egy centiméterrel csökken a vízszint – jelentette ki a Magyar Nemzeti Múzeum megújításáért és a múzeumi integrációért felelős miniszteri biztos 168.hu Keljfeljancsi című reggeli műsorának keddi adásában. L. Simon László azt is mondta, hogy a folyamat miatt oxigénhiányos állapotba került a tó, ezt csak mesterséges úton lehetne megoldani. 

A kormánybiztos elmondta, hogy egy hely civil csoport szerint a tömeges halpusztulásért Gárdony polgármestere, Tóth István lehet a felelős, aki úgy döntött, betonfalat húzat a partra. A civilek és helyiek közül ezt egyébként többen is elítélték, szerintük börtönbe lenne a helye annak, aki ilyet csinál. L. Simon László úgy véli, a civilek csak hőbörögnek, idáig még semmit nem tettek a tó természeti értékeinek megőrzéséért. 

A politikus felhívta arra is a figyelmet, ilyen szintű vízszint-csökkenés, ami most van, utoljára 1993-ban volt, hozzátéve, a haltetemek begyűjtése folyamatban van, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) és a közmű kollégái végzik. Kiemelte: de ez nem okoz gondot a strandolásban, továbbra is lehet fürdeni a Velencei-tóban. 

A műsorban a kormánybiztos szót ejtett a múzeumi integrációról is. Abban bízik, legkésőbb egy éven belül megkezdődhet az Iparművészeti Múzeum felújítása. Leszögezte: túl nagy luxus, hogy ennyi ideig bezárva tartanak egy ilyen patinás épületet. Aláhúzta, felújításokra és új múzeumok építésére is szükség van. „A Nemzeti Galériát meg kell építeni, bármit is mond Karácsony Gergely” – fogalmazott. L. Simon László távlati tervei között szerepel az is, hogy a Nemzeti Múzeum belső udvarait üvegtetővel fedjék le, így növelve a kiállítótér területét.

(Kiemelt képünk illusztráció: Fürdőzők a velencei szabad strandon 2013. július 29-én. A tartós hőség miatt erre a napra is tizenöt megyére a legmagasabb fokú, piros, a többi, északkeleti megyére pedig másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Több megyében a viharos széllökések és heves zivatarok miatt ugyancsak másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Fotó: Földi Imre / MTI)