Kúria: nem indok a sztrájk az elbocsátásra

Kimondta a Kúria: a sztrájk mint politikai véleménynyilvánítás nem lehet indok a munkavállaló elbocsátására.

2023. február 17., 19:38

Szerző:

A sztrájk, mint politikai véleménynyilvánítás nem lehet indok a munkavállaló elbocsátására, még próbaidő alatt sem – erre a döntésre jutott a Kúria a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) egyik volt oktatójának kirúgásával kapcsolatos ügyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) pénteki beszámolója szerint.

A TASZ által írtakról a Népszava számolt be terjedelmes írásban, amelyben a lap felidézi, hogy Faur Annát, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) oktatóját 2020 novemberében, próbaideje alatt rúgták ki, mert támogatta az SZFE dolgozóinak sztrájkköveteléseit, és aktívan részt vett a dolgozói sztrájkban. Bár az eset a munkavállaló próbaideje alatt történt, ezért a felmondást nem kell indokolni, a TASZ mégis pert indított, mert a felmondás megtorló nem lehet.

Első és másodfokon egyaránt a felperesnek adott igazat a bíróság, ezután fordult a munkáltató a Kúriához.

A Kúria mostani döntésében helybenhagyta a korábbi ítéleteket, amelyek szerint az SZFE jogellenesen megkülönböztette Faur Annát, amikor a politikai véleményének megtorlásaként megszüntette munkaviszonyát.

A TASZ szerint a Kúria döntése megerősítést jelent az aktuálisan sztrájkoló pedagógusoknak is, ugyanis egyértelművé teszi: a sztrájkban való aktív részvétel, illetve annak kimutatása, hogy ha valaki elkötelezett a sztrájkkövetelések iránt, olyan véleménynek minősül, amely védett a diszkriminációval szemben.

(Képünk illusztráció.Fotó: Freeszfe Facebook oldala)

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.