KSH: tízezer magyarra jut 5,9 háziorvos

Több orvos dolgozik az országban, de a háziorvosok száma 1998 óta folyamatosan csökken, megoldás pedig nem látszik. Ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal  Egészségügyi helyzetkép 2022 című kiadványából.

2023. július 1., 15:39

Szerző:

Nőtt az orvosok száma, miközben az embereket körzeti alapon ellátó háziorvosok száma tovább csökkent, derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Egészségügyi helyzetkép 2022 című kiadáványából. 2020 volt az első év, amikor a Magyarországon dolgozó háziorvosok száma először nem érte el a 6000 főt, számuk pedig mostanra még tovább csökkent. 2022 végén már csak 5725-en maradtak praxisban.

Az is közlik, 2022-ben tízezer lakosra átlagosan 5,9 háziorvos, illetve házi gyermekorvos jutott. Az ellátottság területi szintű mutatója 4,8 és 7,2 tízezrelék között mozgott, a legrosszabb arány Pest vármegyében a legjobb Baranyában van. Budapesten (6,7) és Csongrád-Csanádban (6,6) jutott tízezer lakosra az országos átlagnál jelentősen több háziorvos, illetve házi gyermekorvos.

(Kiemelt kép: Dudás Edit háziorvos (j) átveszi a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját egy munkatárstól Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán 2021. február 11-én. Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A kórházak ellenőrzését is erőforrásnak tekinti a kormányzat, úgy gondolják, hogy nem csak a finanszírozás korrigálásával, hanem a szabályok betartatása is javíthatja a betegellátást. A kórházszövetség konferenciájának második napján az ellenőrzéseket végző szakterületek vezetői szembesítették az intézményvezetőket a föltárt visszásságokkal – írja a Népszava.