Változik a tarifarendszer – így közlekedünk március 1-jétől

Egyszerűsíti és olcsóbbá teszi közösségi közlekedést a péntektől életbe lépő tarifarendszer – olvasható a MÁV-Volán-csoport honlapján csütörtökön közzétett tájékoztatásban.

2024. február 29., 14:43

Szerző:

A közlekedési társaság az Építési és Közlekedési Minisztériummal (ÉKM) az elmúlt évtizedek legjelentősebb tarifareformját hajtja végre, a jegy- és bérlettermékek, valamint a kedvezményrendszer érthetőbbé válik a csaknem 4 millió utas számára – írták.

A gyermekek, fiatalok, idősek, nyugdíjasok vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők, fogyatékkal vagy tartós betegséggel élők, közalkalmazottak, nagycsaládosok, társadalmi szervezetek, alapítványi dolgozók, magyar igazolvánnyal és magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők, kirándulók, ingázók, alkalmi és csoportosan utazók közül szinte mindenkinek előnyös a változás – jegyezték meg.

Hozzátették, a kedvezményekhez nincs többé szükség bonyolult igazolásokra, az új bérletajánlatok a kutyabarátoknak és a biciklivel közlekedőknek is kedveznek.

A közlemény szerint a tarifa- és kedvezményrendszer változását megelőző technikai átállás miatt a csütörtök 22 órától hajnali 3 óráig szünetel a jegyvásárlás a pénztáraknál, az automatáknál, a vonatok fedélzetén, az Elvira felületén és a MÁV-appban. A mobilalkalmazásban frissítés után lehet megvásárolni az új díjtermékeket.

A péntektől érvényes rendszerről ujtarifa.hu oldal tájékoztat.

Így állapodtak meg a tarifarendszerről

Ahogyan arról beszámoltunk, Lázár János és Karácsony Gergely között január végén született megállapodás a Budapest-bérletekről: azok továbbra is érvényesek maradnak a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is. A közlemény szerint a BKK elfogadja a Pest vármegyére váltott havibérleteket március elsejétől.

Az ügy december végén robbant ki, miután kiderült, hogy a Lázár vezette Építési és Közlekedési Minisztérium elszámolási vita miatt nem akarja meghosszabbítani a fővárossal kötött közszolgálati szerződését. Ez többek között azt jelentette volna, hogy március elseje után nem lehet használni a BKK-bérleteket a vonatokon és HÉV-eken sem.

Az eddigi elszámolás helyett Karácsony és Lázár megállapodott, hogy a Budapest-bérletből, a Pest megyei bérletből és az országbérletből származó bevételt és az ahhoz kapcsolódó menetdíj-kiegészítést – az adott terület sajátosságaitól függően – teljesítményarányosan osztják meg, a Pest megyei havi bérleteket és havi országbérleteket március elsejétől a BKK járatain is elfogadják. Mindegyik bérletet mindkét fél árusítani fogja.

Csütörtökön már a kormányt dicsérte Karácsony Gergely

A közösségi közlekedés integrációjáról, az új tarifarendszerről a főváros és a kormány által kötött megállapodás jó Budapestnek, a budapestieknek és az agglomerációban élőknek egyaránt – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön sajtótájékoztatón,

Karácsony Gergely kiemelte: az elmúlt időszakban kénytelen volt kritikával illetni a kormány számos, Budapest számára káros intézkedését, ám a most létrejött megállapodás évtizedekre meghatározza azt a közlekedéspolitikát, a közösségi közlekedés integrációját, amelyben Magyarország érdekelt. Ezért köszönetet mondott a kormány partneri hozzáállásáért és az érintett cégek együttműködéséért.

 

(Kiemelt kép: Keleti pályaudvar, indulásra váró személyvonat. Fotó: Bazsó Bálint/168.hu)