Hoppá: Karácsony Gergely a kormányt dicséri

A közösségi közlekedés integrációjáról, az új tarifarendszerről a főváros és a kormány által kötött megállapodás jó Budapestnek, a budapestieknek és az agglomerációban élőknek egyaránt – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

2024. február 29., 14:33

Szerző:

Karácsony Gergely kiemelte: az elmúlt időszakban kénytelen volt kritikával illetni a kormány számos, Budapest számára káros intézkedését, ám a most létrejött megállapodás évtizedekre meghatározza azt a közlekedéspolitikát, a közösségi közlekedés integrációját, amelyben Magyarország érdekelt. Ezért köszönetet mondott a kormány partneri hozzáállásáért és az érintett cégek együttműködéséért.

Felidézte, hogy a megállapodás nyomán március 1-jétől az utasokat jobban szolgáló tarifarendszer lép életbe. Ennek nyomán 9500 forintról 8950 forintra csökken a Budapest-bérlet ára, az új Pest megyére is érvényes diákbérlet 945 forintba kerül majd, és a havi országbérletet a diákok 1890 forintért vásárolhatják majd meg.

A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bérletek árának csökkentése többnyire növelte a bevételeket, ezért az új tarifáktól is ezt várják – mondta Karácsony Gergely.

Ugyanakkor a részletes politikai megállapodás arról szól, hogy a budapesti, illetve a Pest vármegyei bevételeken a partnerek olyan mértékben osztoznak, mint amilyen mértékben szolgáltatnak.

Azt, hogy ez százalékokban mit jelent, a megállapodás szerint március végéig kell kiszámolniuk a feleknek a 2023-as bázisév adatai alapján – fűzte hozzá.

A megállapodás annál is inkább jó Budapest számára – folytatta –, mert véget ér az az időszak, amikor az állami költségvetésben a főváros számára biztosított közlekedési normatíváról, illetve az agglomerációs közlekedési szolgáltatások ellenértékéről politikai alkudozást kellett folytatni.

Vagyis, a megállapodás nagyságrendekkel jobb helyzetet biztosít a főváros számára a közösségi közlekedés finanszírozása szempontjából. Mert nem önkényes politikai alkudozások, hanem konkrét számok alapján jut forrásokhoz a főváros – mondta a politikus.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány szándékával összhangban bérletvásárlásra kívánják ösztönözni az embereket az egyszeri jegyvásárlással szemben, mert a bérlet több utazásra ösztökéli a közlekedőket.

Budapest és az ország zöld jövője szempontjából nincs fontosabb ügy, mint a Budapestre érkező autóforgalom csökkentése és annak kiváltása a közösségi közlekedéssel. Ezért elemi érdeke a városnak, hogy olcsóbb és egyszerűbb legyen a közösségi közlekedést használni azoknak, akik az agglomerációból érkeznek Budapestre – sorolta.

Ezt szolgálja a most megkötött megállapodás, ami egyszerre jó az agglomerációból érkezőknek és duplán jó a budapestieknek, mert érdemben csökkentheti a Budapestre zúduló gépjárműforgalmat – mondta Karácsony Gergely.

Karácsony Gergely és Lázár János között dőlt el

Ahogyan arról beszámoltunk, Lázár János és Karácsony Gergely között január végén született megállapotás a Budapest-bérletekről: azok továbbra is érvényesek maradnak a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is. A közlemény szerint a BKK elfogadja a Pest vármegyére váltott havibérleteket március elsejétől.

Az ügy december végén robbant ki, miután kiderült, hogy a Lázár vezette Építési és Közlekedési Minisztérium elszámolási vita miatt nem akarja meghosszabbítani a fővárossal kötött közszolgálati szerződését. Ez többek között azt jelentette volna, hogy március elseje után nem lehet használni a BKK-bérleteket a vonatokon és HÉV-eken sem.

Az eddigi elszámolás helyett Karácsony és Lázár megállapodott, hogy a Budapest-bérletből, a Pest megyei bérletből és az országbérletből származó bevételt és az ahhoz kapcsolódó menetdíj-kiegészítést – az adott terület sajátosságaitól függően – teljesítményarányosan osztják meg, a Pest megyei havi bérleteket és havi országbérleteket március elsejétől a BKK járatain is elfogadják. Mindegyik bérletet mindkét fél árusítani fogja.

Egyúttal a BKK bejelentette, hogy csökkenteni fogja a Budapest-bérlet árát. A csökkenés mértékéről január 30-a keddre ígértek tájékoztatást.

(Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.