„Kicsesznek sok százezer budapesti és környékbeli emberrel” – reagált Karácsony Gergely a Budapest-bérlet korlátozásának hírére

Az ÉKM tervezete szerint a jövőben csak a MÁV vagy a Volán által értékesített jegyekkel vagy bérletekkel lehet használni a vonatokat, héveket és a buszokat Budapesten és az agglomerációban.

2023. december 21., 10:26

Szerző:

Megszűnik, pontosabban nem hosszabbítják meg a 2023. december 31-én lejáró szerződéssel létrejött, úgynevezett hibrid modellt a HÉV-vonalak és -járatok, illetve az agglomerációs buszjáratok üzemeltetését illetően – értesült az Index kormányzati forrásokból. A jövőben csak a MÁV vagy a Volán által értékesített jegyekkel vagy bérletekkel lehet használni a vonatokat, héveket és a buszokat Budapesten és az agglomerációban.

Remélem ez csak egy vicc. Bár még annak is durva lenne

reagált Karácsony Gergely arra a hírre, miszerint az állam eltörölné 2024. március elseje után azt lehetőséget, hogy a BKK-jeggyel és Budapest-bérlettel is lehet utazni a MÁV-START Zrt. és a VOLÁNBUSZ Zrt. járatain a fővároson belüli szakaszokon.

Karácsony szerint a mostani rendszerrel mindenki jól jár, mert az emberek a fővárosi és az állami szolgáltatásokat is használhatják, a cégek meg osztoznak a bérletekből származó bevételen. a főpolgármester hangsúlyozta, a BKK-bérlet hosszú évek óta minden közösségi közlekedési járműre érvényes Budapesten.

Szerinte azzal, hogy most a kormány azt tervezi, hogy a jövőben külön bérletet kell venni az állami MÁV, HÉV és Volánbusz járatokra Budapesten belül, „ostobaságból és kicsinyességből kicsesznek sok százezer budapesti és környékbeli emberrel”. Bravó

– írta Karácsony Gergely.

Mindenki tudja, hogy ennek pont az ellenkezőjét kellene csinálni: a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés sokkal szorosabb összekapcsolására lenne szükség. „Közös bérlet, egységes utastájékoztatás és összehangolt szolgáltatások helyett azonban járatritkítások, áremelések, visszafejlesztések történnek az állami vonalakon” – írta.

Maradt még néhány nap, hogy a kormány elfelejtse ezt a badarságot, és visszatérjünk a közös Budapest-bérlet fenntartását szolgáló megállapodáshoz.

– közölte a főpolgármester.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium álláspontja szerint Budapest Főváros Önkormányzata mintegy 2 milliárd forinttal tartozik az állami közszolgáltatónak, és mivel az ÉKM ajánlatát az önkormányzat nem fogadta el, így a 2022. év pénzügyi zárása nem történt meg.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely interjút ad a Főpolgármesteri Hivatalban 2020. január 9-én. Fotó: Pesti Hírlap archív)

Karsai Dániel már minden pillanatban segítségre szorul, mozgásképtelen, már enni és inni sem tud. A volt alkotmányjogász mindent elrendezett maga körül, már csak arra koncentrál, hogy minél értelmesebben töltse el a hátralévő idejét.