Íme, a márciusban életbe lépő új MÁV-Volán tarifarendszer részletei

Tavasztól új időszámítás kezdődik a közösségi közlekedésben.

2024. január 9., 20:02

Szerző:

Lázár János ma délelőtt sajtótájékoztatót tartott a helyközi közlekedés tarifáinak és szabályainak módosításáról. Az építési és közlekedési miniszter ezzel együtt ajánlatot tett a fővárosnak, melyre Karácsony Gergely főpolgármester azt nyilatkozta, hogy „a vármegye- és országbérletek elfogadása, illetve a Budapest-bérlet megőrzése jó irány, a kérdés az, hogy mik a részletek”. A MÁV-Volán-csoport kedd este ki is adott egy közleményt, melyben részletesen felsorolják a változtatásokat. Eszerint március 1-jétől egyszerűbb és kedvezőbb tarifarendszer lesz, amelyet például a 14 éven aluliak ingyenes utazása és új, 24 órás vármegye- és országdíjtermékek jellemeznek. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus lesz.

Az új rendszerben a 14 év alattiak és a 65 év felettiek díjmentesen, a 14-25 év közöttiek pedig félárú jeggyel utazhatnak. Ezenfelül az országbérleteknél megszűnnek a még érvényes adminisztratív korlátozások: március 1-jétől az országbérlettel lehetőség lesz az első és prémium osztályra történő kiegészítő jegy megváltására is. A vármegyebérletek viszont az InterCity vonatokon továbbra sem lesznek használhatók.

A kedvezményes vármegye- és országbérletek változatlan feltételekkel maradnak igénybe vehetők, elsősorban a hazai diákigazolványok birtokában, de a jogosultak köre kiegészül az ellátottak utazási utalványával rendelkezőkkel is. Ezzel az intézkedéssel egyidejűleg

a vármegye- és országbérleteken kívül minden más bérlettípus megszűnik, így például a félhavi bérletek, a HÉV-bérletek, a Volánbusz környéki bérletei és a TramTrain-bérletek is.

Arra is kitértek, hogy a napi többszöri utazást tervezők számára bevezették a "Vármegye24" és "Magyarország24" napijegyeket. Előbbi a megegyező vármegyére szóló vármegyebérlet feltételei, utóbbi az országbérlettel megegyező feltételek szerint használható fel 24 órán belül.

A "Vármegye24" 999 forintba, a "Magyarország24" 4999 forintba kerül.

A kedvező árú napijegyekből további kedvezmény már nem vehető igénybe, mindkét díjtermékből csak teljes árú változat lesz elérhető.

Az új tarifarendszer bevezetésétől díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést azok a fogyatékkal élők és tartós betegek, akik most 90 százalékos kedvezménnyel csökkentett díjat fizetnek a helyközi közlekedésben, de a helyi közlekedést már most is díjmentesen használhatják.

Továbbá nem kell menetjegyet váltania majd többek között a vak, hallássérült, a magasabb összegű családi pótlékban, illetve a fogyatékossági támogatásban részesülő, a gyógypedagógiai intézményekben és sajátos nevelési igényű gyermekeket foglalkoztató intézményekben tanulóknak. Kísérőik és látogatóik szintén díjmentesen utazhatnak a jogszabályban leírt esetekben.

Díjmentesen utazhatnak a magyar igazolvánnyal, illetve a magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők is.

Azok a nagycsaládosok is díjmentességben részesülnek a jövőben, akik eddig igénybe vették a nagycsaládosok utazási kedvezményét.

Változatlanul díjmentesen utazhatnak a hadirokkantak és hadigondozottak, valamint a tartózkodási engedéllyel rendelkező menekültkénti, menedékeskénti vagy oltalmazottkénti elismerésüket kérő és ennek elismert emberek.

A közalkalmazottakat a jövőben korlátlan számú utazáshoz igénybe vehető, mindössze regisztrációhoz kötött, 50 százalékos kedvezmény illeti meg.

Az ellátottak utazási utalványával rendelkezők korlátlan számú 50 százalékos kedvezményes utazásra, továbbá kedvezményes ország- és vármegyebérletek vásárlására válnak jogosulttá – olvasható a MÁV-Volán-csoport közleményében.

(Kiemelt kép: Gyula bácsi, a macska, a dorogi Volán-telep kiskedvence. Forrás: Volánbusz / Instagram)

 

13:12

A 37 négyzetméteres, korábban magántulajdonban lévő erdőt a magyar állam kisajátította az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal miatt. Felmérték, hogy mennyit érhet az ingatlan, és megállapították, hogy egy forinttal tudják gazdagítani a tulajt. Végül mégis fölfelé kerekítettek, amit a postás is megkétszerezett, mert nem volt nála apró.