Középiskolások ezrei kérik az iskolakezdés halasztását, különben nem mennek be

Az ADOM diákmozgalom fogalmazta meg a követeléseket, amelyhez már több ezren csatlakoztak. Megvárnák a nyitással, hogy az összes beoltott tanár védettséget szerezzen.

2021. április 7., 17:51

Szerző:

Halasszák el az április 19-re tervezett kötelező jelenléti oktatás bevezetését! Ha nem teszik, akkor fogjunk össze, és ne menjünk április 19-től iskolába – olvasható az ADOM diákmozgalom közösségi oldalán. A kezdeményezéshez már több ezer diák csatlakozott.

A kormány április 19-re tervezett iskolanyitása miatt egyre több érettségiző fél a karanténba kerüléstől, a tanárok messze vannak még a teljes immunitástól, a vírus új variációja pedig már a fiatalabbakra is veszélyes. Az iskolák túl korai újranyitása nagyobb károkat okozna, mint amennyit nyernénk vele, egyesek szerint egy negyedik hullámot is elindíthatna – írják.

A szervezet követeli a kormánytól, hogy a középiskolákban továbbra is maradjon az online oktatás, amíg a tanárok teljes immunitása ki nem alakul, és azt is, hogy a szülőknek ne legyen kötelező általános iskolás gyermeküket iskolába küldeni. Kéréseik közé tartozik még, hogy a védettséget nem élvező tanárok választhassanak online tanítási formát.

Amennyiben a kormány mégis bevezeti a kötelező jelenléti oktatást április 19-től, akkor arra kérik minden középiskolás diáktársukat, hogy ne menjen iskolába, tanáraikat pedig arra, hogy online formában folytassák a tanítást.

Szerintük az érettségizők számára nem jelentene érdemben segítséget, ha visszamennének az iskolába az érettségi előtti két hétre. Sokan tartanak attól, hogy abban a két hétben megfertőződnek és így nem tudják majd megírni az írásbeli érettségit. Az érettségire készülő diákok tanulási rutinját felborítaná ez az intézkedés, a kollégisták felesleges időt töltenének el utazással, amely járványügyi szempontból is veszélyes, és elvenné az időt a tanulástól is – írják.

Az ADOM szerint akkor időszerű az iskolák újranyitása, amikor minden regisztrált pedagógus megkapta az oltást és el is telt az immunitáshoz szükséges idő.

Kiemelt képünk illusztráció: Palkovics Borbála, az Arany János gimnázium angoltanára online tanórát tart 9. osztályos diákjainak nyíregyházi otthonában 2020. november 11-én.