Kőszeg Ferenc megkérte Gulyás Mártont, hogy rövidítsék le a pedofíliáról szóló részt

Kőszeg Ferenc a Népszava újságírójának mondta el, hogy valamelyest haragszik Gulyás Mártonra a Partizánon megjelent interjú miatt. 

2023. szeptember 6., 15:11

Szerző:

„Némileg haragszom Gulyás Mártonra, de nem is én kezdtem el rá haragudni, hanem a hozzászólók között jelent meg egy csomó ember, akik nagyon élesen elmarasztalták őt” 

– közölte Kőszeg. 

 

Arra kérdésre, hogy szerinte miért kavart ekkora port a vele készült interjú a Partizánon, Kőszeg Ferenc, a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) és a Magyar Helsinki Bizottságnak az alapítója azt mondta a Népszavának, hogy „több száz cikket írtam, és talán ha háromban előfordul a pedofília szó. És való igaz, hogy írtam egy cikket, amiben a saját gyerekkori élményeimet fogalmaztam meg, de ebben az is szerepel, hogy az ilyenfajta szexuális visszaélést és erőszakot a legaljasabb bűncselekmények között tartom számon”.

A Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) és a Magyar Helsinki Bizottságnak az alapítója úgy fogalmaz :

„úgy jöttem ki a dologból, mintha én a pedofíliának valamiféle szószólója vagy támogatója lennék, ami teljesen hamis”. 

A teljes interjú hét órás volt, ennek megszerkesztett változata egy óra és negyvenhét perc, amelyből bő 20 húsz percet beszéltek Kőszeg Ferenc 2011-ben megjelent cikkéről, amelyben úgy fogalmaz: „az új prüdéria, miután a homoszexualitást már nem illik üldöznie, pedofíliát hörögve vesz üldözőbe minden erotikával átszőtt érzelmi kapcsolatot felnőtt és gyerek között”.

 

Kőszeg hozzáteszi az is, hogy baráti levélben „én megkértem rá, hogy ezt hagyja ki, de ahelyett, hogy ezt megtette volna, még kibővítette”, pedig számos politikai kérdésről vitáztak, amelyekről ma is fontos és aktuális lenne beszélni – egészíti ki.

Amint arról mi is beszámoltunk, a megjelent interjú nagy port kavart a magyar közéletben, elsőként a Helsinki Bizottság közölte, hogy elhatárolódik Kőszeg Ferenc kijelentéseitől. 

(Kiemelt képünkön Kőszeg Ferenc és Karácsony Gergely a szamizdat Beszélő első megjelenésének 40. évfordulója alkalmából megrendezett emléktábla-avatáson 2021. december 17-én, a Ferenciek tere 11-nél. Fotó: Karancsi Rudolf)