Még éjjel is folyt az aszfaltozás a Kossuth téren, nagyon kell sietni a Horthy-féle emlékművel

2019. augusztus 17., 17:59

Szerző:

A tervek szerint a Vértanúk terén, az eltávolított Nagy Imre szobor helyén egy eredetileg 1934-ben felavatott, majd a második világháború után lebontott emlékművet állítanak fel. Emiatt rohamtempóra kapcsolt a Kossuth tér déli sarkának átépítése. Annyira, hogy most a hosszú hétvége előtti napokban még éjszaka is folyt a munka – írja a 24.hu.

Az emlékmű elhelyezésével párhuzamosan átalakítják a tér burkolati elemit és megváltoztatják a közlekedési rendet is. Gépkocsival nem lehet majd behajtani az emlékműhöz. A szobor környékét a Kossuth térhez hasonló módon térkövezték.

A portál a környékbeli lakók beszámolói alapján azt írja, hogy a munkálatokat az elmúlt napokban annyira felpörgették, hogy a hosszú hétvége előtti napokban még éjszaka is mentek a munkagépek. Pénteken éjjel még éjfél után is jártak a különféle kamionok, az aszfaltozógépek és az úthengerek. Szombat reggel pedig az emlékmű talapzatát flexelték a munkások.

A régi-új emlékmű felállításáról Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője januárban annyit mondott, hogy év első felére tervezik a befejezését, a téren látható hirdetőtábla szerint pedig szeptemberre végeznek a feladattal. A sietség oka az lehet, hogy a tér átadása ugyan nem része az augusztus 20-i hivatalos programnak, de a Kossuth téren számos állami ünnepség zajlik majd.

Ez az az emlékmű – hivatalos nevén a Nemzeti Vértanúk emlékműve – az 1930-as években készült, 1945-ben eltávolított emlékmű másolata, amely az 1919-es vörösterror áldozatainak állított emléket. Vagyis egy, a magyar történelemben vitathatatlan szerepet játszó személyiség szobra helyére kerül egy mindössze tíz évig ott álló kompozíció, amely úgy emlékeztet 1919 áldozataira, hogy a fehérterror során életüket vesztőket meg sem említi.