Kétszáz részes sorozat indul a Kossuth Rádióban a határon túli magyar örökségről, a Nélküled című NER-himnusz lesz a főcímzenéje

2020. január 13., 17:34

Szerző:

Hiszek egy hazában címmel a határon túli magyar örökséget, a magyar kultúra évezredes értékeit, a külhoni magyarság szellemi és anyagi alkotásait bemutató új, 200 részes sorozat indul a Kossuth rádióban – jelentette be a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Németh Zsolt közölte: az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával megvalósuló sorozat apropója, hogy 2020-at az Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította, emlékezve a trianoni békediktátum 100. évfordulójára.

Ebben az évben számot vetünk a békediktátum által okozott gazdasági politikai és lelki problémák megoldatlanságával, de még inkább cél, hogy erőt merítsünk a külhoni magyarság megmaradásba vetett hitéből  –hangsúlyozta V. Németh Zsolt, aki leszögezte: az Országgyűlés nem gyászévet hirdetett idénre.

A Trianon-emlékmű Medgyesegyházán
Fotó: Wikipédia

Az új műsor kifejezetten az elcsatolt nemzetrészek magyarságának értékeit mutatja be; azt, hogy Kárpátalja, Erdély, a horvátországi magyarság, Muravidék, Őrvidék és Felvidék mivel gazdagította az egyetemes magyar kultúrát - mondta.

Megjelenik mások mellett Kós Károly erdélyi magyar építész, író, valamint Zala György alsólendvai születésű szobrászművész munkássága és a többi közt a vajdasági magyar tamburamuzsika, az Őrvidékről a Rongyos Gárda önszerveződő fegyveres csoport, a drávaszögi kisszerszámos halászat, a Felvidékről pedig a selmeci diákhagyományok - sorolta a miniszteri biztos.

A közelmúltban létrejött értékekre utalva jelezte, hogy a műsorban szintén

szerepelni fog Tusványos, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, tovább a profán zarándokhellyé váló dunaszerdahelyi futballstadion is.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, a félhetes hírek előtt elhangzó kétperces műsorrészekből sajátos magyar életmód, életforma is körvonalazódik, amelynek megvédését, megóvását a Hungarikum Bizottság és az agrártárca is feladatának tekinti - közölte a kormánypárti politikus.

A sorozatnak az Ismerős Arcok Nélküled című dalát megidéző főcímzenéjéről V. Németh Zsolt elmondta, hogy „friss, mai muzsikát akartak választani", a dalt a magyar emberek új magyar indulóvá emelték. 

Tegnap 21:17

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.