Korrupciós jelentés: már a választások utánra spájzol a Fidesz

A járvány leple alatt már a 2022-es választásra készül a kormány a K-Monitor és a TASZ korrupciófigyelő jelentése szerint. 

2021. május 1., 16:06

Szerző:

A két civil szervezet harmadik korrupciófigyelő jelentése a 2020 decembere és 2021 márciusa közötti időszakban történteket átvizsgálva megállapította, hogy a járványkezelés tervezetlen, az állampolgárok tájékoztatása pedig esetleges és hiányos volt, de a kormányközeli körök gazdagítása zökkenőmentesen folytatódott - írta az Átlátszó. A jelentés emellett kitér a felsőoktatási intézmények alapítványi kiszervezésére, az önkormányzati elvonásokra, valamint a vakcinabeszerzésekre.

A K-Monitor és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) 2020 szeptemberében indította el Korrupciófigyelő programját, amelynek keretében negyedévente kiadott elemzésekben vizsgálják a jogállamiság leépítésére irányuló törekvések és az állami korrupció alakulását. A most megjelent harmadik korrupciófigyelő jelentés a 2020 decembere és 2021 márciusa közötti időszakot öleli fel 41 oldalon.

Az anyag első blokkja az önkormányzatokkal foglalkozik: az eseményeket és jogszabályokat felsorolva bemutatja, hogy a kormány jelentős pénzügyi elvonásokkal sújtja őket, de a kormánypártiakat jelentős összegekkel kompenzálja – vagyis politikai alapon szelektál köztük.

Az anyag második része a kormányközeli köröknek kedvező gazdasági döntéseket tekinti át, és megállapítja, hogy azok továbbra is folytatódnak. Itt szerepelnek a Járványügyi Védekezési és a Gazdaságvédelmi Alapokból történő átcsoportítások, amelyekből bőven jutott pénz különböző sportfejlesztésekre és kormányközeli üzletemberek beruházásaira (munkahelyteremtési támogatás formájában).

A sport fontosságát jelzi a két civil szervezet szerint az is, hogy “a kormány a második hullám kellős közepén három ilyen projektet is kiemelten közérdekűnek nyilvánított: a kézilabda Európa bajnokságot, a Dubaji Világkiállításon való magyar részvételt és a MotoGP rendezési jogának megszerzését”. Emellett – írja a jelentés – “Érdekes kiemelni, hogy az egyházak is mintegy 103 milliárd forint átcsoportosítás kedvezményezettjei lettek, ami aligha indokolható a járványhelyzettel.”

A kormányközeli üzleti körök gazdagításánal kiemeli a jelentés a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által botrányos körülmények között folyósított támogatásokat. Például azt, hogy az MTÜ rekordösszegű, összesen mintegy másfél milliárdos támogatást osztott szét a Stílusos Vidéki Éttermiség és a Balatoni Kör nevű érdekképviseleti szervezetek tagjainak, amelyeknek egy ismert balatoni borász, Laposa Bence is a vezető tisztségviselője volt – aki egyben az MTÜ tanácsadója is volt, ami erősen felveti az összeférhetetlenség gyanúját.

Olvashatunk még arról is, hogy a Nemzeti Kulturális Alapból például mintegy 34 milliós támogatást kapott a KESMA-hoz tartozó Magyar Nemzet főszerkesztőjének „mítoszrekonstrukciós” műve, és a Miniszterelnöki Kabinetiroda 2020 decemberében újabb 3,5 milliárd forinttal támogatta a Batthyány Lajos Alapítványt, ami jobboldali szellemi műhelyeket táplál.

Persze a direkt támogatásokon kívül szabályok és állami megbízások is segíthetik a tőkekoncentrációt: például a mobilfizetés és a hulladékgazdálkodás koncesszióba szervezése, vagy az 500 milliárdos kórháztakarítási gigatender, és számos más közbeszerzés. A jelentés kiemeli, hogy közben Mészáros Lőrinc tőzsdei cége megszerezte Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztóját, a TIGÁZ-t, létrejött a Bankholding, amiben szintén van érdekeltsége Mészárosnak, a Budapesti Erőmű pedig egy Habony Árpádhoz közel álló céghez kerülhet.

Az anyag harmadik része a kormányzati kommunikációval, illetve annak hiányosságaival és visszásságaival foglalkozik. A jelentés negyedik blokkja a járványügyi jogalkotással, az ötödik pedig a parlamenti munkával foglalkozik. A hatodikban az egyetemek modellváltásáról, a hetedikben a közbeszerzési szabályokról, a nyolcadik, befejező részben pedig Rogán Antal feleségének földvásárlási terveiről, és Varga Judit igazságügyi miniszter CSOK-os balatoni nyaralójáról olvashatunk - írta az Átlátszó.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)