És akkor kiderült: „a kormány munkában"

Kormányülést tart a kabinet szerda délelőtt, az eseményről elsőként Lázár János építési és közlekedési miniszter posztolt, majd Tuzson Bence igazságügyi miniszter is bejelentkezett az ülésre érkezve. Orbán Viktor csak annyit közölt: a kormány munkában.

2024. május 22., 10:46

Szerző:

Ismét összeült a kormány a Karmelita kolostorban. A szerdai eseményről elsőként Lázár János építési és közlekedési miniszter posztolt, aki közösségi oldalán ismertette napi programját. Ebben kampányesemények előtt kapott helyet a kormányülés – írja az Index

Szerda délelőtt kilenc órakor pedig az igazságügyi miniszter, Tuzson Bence is kirakott egy fotót, amint épp megérkezett a Karmelitába.

A tárcavezetők nem árultak el részleteket arról, pontosan mi kerül majd terítékre a szerdai ülésen, az ott meghozott döntéseket feltehetően csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő ismerteti majd a Kormányinfón.

Orbán Viktor Facebook-oldalán lakonikus tömörséggel csak annyi áll: „A kormány munkában”.

11 EP-listavezető vitázgat majd a köztévében május 30-án

Fejenként 8 percben mondhatja el mondandóját a 11 EP-listavezető a nézők nélkül megrendezésre kerülő vitán.

Május 30-án este 8-tól mintegy 100 percen keresztül az M1 közvetíti, ahogy Deutsch Tamás, Magyar Péter, Dobrev Klára és a többi EP-listavezető vitatkozik. A listavezetőknek 8-8 perc áll majd rendelkezésére, Magyar Péter máris elégedetlenségét fejezte ki az időkerettel kapcsolatban – írja a Hvg.

Május 30-án este 8 órától, élő adásban közvetíti az M1 az európai parlamenti választáson indul pártok listavezetőinek vitáját, erről a közmédia levélben tájékoztatta a résztvevőket, amelyet Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke osztott meg Facebook-oldalán.

A levél szerint a vitát a Várkert Bazárban, de nézők nélkül rendezik, a tervezett műsortartam 100 perc, a műsor az EP-választás 2024 – listavezetők vitája címen fut majd.

A listavezetők a saját pártlogójukkal ellátott pulpitus mögött, bárszéken foglalhatnak helyet, ha valamelyikőjük nem vesz részt a vitán, pulpitusuk üresen is szerepelni fog az élő adásban. A képviselőjelöltek a szavazólappal egyező sorrendben foglalhatnak helyet a színpadon.

A vitázóknak összesen fejenként 8-8 perc áll majd a rendelkezésére, amelyet 5 hozzászólás formájában használhatnak fel.

A megszólalás sorrendje az ülésrenddel megegyező módon, balról jobbra a következő: Megoldás Mozgalom, LMP–Zöldek, DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek, Második Reformkor Párt, Mindenki Magyarországa, Momentum, Fidesz–KDNP, Jobbik, Tisztelet és Szabadság Párt, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Mi Hazánk.

A négy témát az Eurobarometer közvélemény-kutatás 2024. évi tavaszi felmérésének eredményei alapján választották ki a rendezők:

Első vitatéma: az Európai Unió védelme és biztonsága, mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a legfontosabb téma, 31%-kal az első helyre sorolt. Minden megszólalónak 2 perc áll rendelkezésére, hogy ebben a témában ismertesse a programját, véleményét.

Második vitatéma: migráció/menekültügy, mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a második legfontosabb téma, 24%-kal a második helyre sorolt. Minden megszólalónak 2 perc áll rendelkezésére, hogy ebben a témában ismertesse a programját, véleményét.

Harmadik vitatéma (választható): mezőgazdaság és/vagy demokrácia-jogállam mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a következő legfontosabb téma, 23%-23%-kal a harmadik-negyedik helyre sorolt. Ebben a körben a felszólaló saját döntése értelmében mindkét témában kifejtheti véleményét, vagy szabadon dönthet, hogy csupán az általa választott egyik témában szólal fel. Minden megszólalónak itt is 2 perc áll rendelkezésére, hogy ismertesse a programját.

A vitáról itt olvashat bővebben.

(Kiemelt kép: Kormányülés május 22-én. Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala.)

Nem csak nálunk volt dupla választás, de minden összevetésben a magyarok költötték a legtöbbet politikai kampányra január óta. A főpolgármester-jelöltek közül a végül visszalépő Szentkirályi Alexandra költötte a legtöbbet. Döbbenetes pénzt költöttek a pártok, vagyis inkább a kormánypártok az online kampány során. Az ellenzék a fasorban sincs.