Egyetlen szavazat is elég, ha polgármester szeretne lenni

Egyetlen érvényes szavazattal is lehet valaki képviselő vagy polgármester a június 9-ei települési önkormányzati vagy az ezzel egy időben tartandó nemzetiségi választáson.

2024. május 19., 08:19

Szerző:

Az önkormányzati választás egyfordulós, és nincs érvényességi küszöb. Ez azt jelenti, hogy akár egyetlen érvényes leadott szavazattal is polgármester lehet az induló.

Mivel az eredmények megállapítását nem befolyásolja a szavazáson megjelentek száma, a helyhatósági választásokon nincs is értelme érvényességi küszöbről beszélni.

Eredménytelen is csak akkor lesz egy önkormányzati választás, ha például a tízezernél több lakosú településeken az egyéni választókerületekben vagy a polgármester-választáson ugyanannyi érvényes szavazatot kap két vagy annál több jelölt.

A tízezernél kevesebb lakosú településeken akkor eredménytelen a képviselő-testületi választás, ha nem sikerül annyi jelöltet megválasztani, ahány tagú lenne a testület. Ez például akkor fordulhat elő, ha egy jelölt egyáltalán nem kap szavazatot, vagy akkor, ha pontosan annyian indulnak képviselőjelöltként, ahány tagú lenne a testület, ám egyiküket - mivel polgármesterként is indult - megválasztják településvezetőnek.

Ezekben az esetekben 120 napon belül új választást ír ki a helyi választási bizottság.

EP-választás: rekordszámú párt indul a megmérettetésen

Soha ilyen sok párt még nem akart mandátumot szerezni, miközben a legtöbb kis párt számára viszont nem éppen sikertörténet az EP-választás.

Magyarországon 2004 óta van EP-választás. Most 11 párt indul a európai parlamenti választáson, közülük négyen most először: a Megoldás Mozgalom, a Második Reformkor, a Mindenki Magyarországa Néppárt valamint a Tisza Párt – írja a 444.hu

Három olyan párt van, amelyik már indult korábban, de jelenleg nincs képviselőjük az EP-ben: LMP – ez már a negyedik indulása a pártnak, mandátumot csak 2014-ben szereztek, az se volt sikertörténet. Képviselőjük, Meszerics Tamás 2018-ben kilépett a pártból.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt – öt évvel ezelőtt indultak először, 2,62 százalékot értek el. A Mi Hazánk – ők 3,29 százalékot szereztek 2019-ben.

A 2019-ben EP-be jutott pártok mindegyike indul, bár itt volt egy kis átrendeződés:

Fidesz (2019-ben 13 mandátum)
DK-MSZP-Párbeszéd (2019-ben a DK 4, az MSZP-Párbeszéd 1 mandátumot szerzett)
Momentum (2 mandátum)
Jobbik (1 mandátum)

A Fidesz eddig az összes EP-választást megnyerte, és bár a felmérések szerint a kegyelmi ügy után vesztett szavazókat, veresége az elképzelhetetlen kategóriába tartozik.

Az első két EP-választáson az MSZP még kormányon volt, bár nyerniük sosem sikerült. És vélhetően már nem is fognak. A 2019-es EP-választáson a Párbeszéddel indultak közösen, de a mandátumot szerzett Ujhelyi István (akkor még) a szocialisták politikusa volt. Most a DK-val és a Párbeszéddel indulnak közösen. Valós erejüket jelzi, hogy a legelőkelőbb helyen szereplő jelöltjük az ötödik Tüttő Kata

Medián felmérése szerint a Fidesz, a Tisza Párt és a DK-MSZP-P lehet csak biztos a mandátumszerzésben. Az 5 százalékos bejutási küszöbön billeg a Kutyapárt, a Momentum és a Mi Hazánk, a többieknek esélyük sincs. A legnagyobb kieső lehet az európai parlamentben 2009 óta folyamatosan jelen lévő Jobbik.

Amint arról kedden a 168.hu is beszámolt, a Medián pártpreferencia-felmérése szerint Magyar Péter pártja a legerősebb ellenzéki párt, és mélyponton van a Fidesz. A felmérés feldolgozását a HVG hetilap korábbra hozott megjelenése miatt meg kellett szakítani – hívja fel a figyelmet a 24.hu. Az azóta elkészült teljes felmérés pontosított adatai szerint még közelebb van a Fideszhez a Tisza Párt.

További részleteket itt olvashat.

(Fotó: Isza Ferenc / AFP)