Döntött a kormány: maradnak az árstopok

Marad az üzemanyag- és benzinárstop, az Európai Bizottság feltételeit elfogadta a magyar kormány, és beruházási támogatást indít. Gázzal pedig jól állunk. Ez itt a kormányinfó.

2022. szeptember 17., 13:45

Szerző:

A háború és a szankciós válaszok brutális áremelkedéshez vezettek, különösen az élelmiszerek, termékek ára megemelkedett, elszabadult a benzin és dízel ár. Most is úgy látjuk, hogy amíg a szankciók hatályban vannak, addig nem látszik az esély arra, hogy a helyzet javuljon, ezért a üzemanyagár- és éllemiszerárstopot meghosszabbítjuk – közölte Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón.

Hozzátette: A kamatstop december 31-én járna le, ám a kormány szándéka, hogy azt is fél évvel meghosszabbítják.

Kérdésre válaszolva később megerősítette: az árstopoknál december 31. a mostani határidő, míg a kamatstopnál 2023 júniusa. 

Támogatást kap a kis- és közévállalkozások egy része

A kormány döntése értelmében, az uniós definíció szerinti energiaintenzív vállalkozókat segítő program indul október 1-jén, 2023 végéig. Működést és beruházást is támogatni fognak, így például gáz- és villanyszámlát is – közölte Nagy Márton Gazdaságfejlesztési miniszter.

Emellett munkahelymegőrző-támogató programot is indít a kormány, amely 15 százalékos önerő mellett nyújt támogatást a kkv-knak.  A kormány ettől a munkahelyek megőrzését várja, mint mondta azt várják, hogy a foglalkoztatottak száma 2023 végéig ne csökkenjek 90 százalék alá.

Kérdésre válaszolva közölte: három hónapra szól a most bejelentett program.

Emellett a kormány döntésétől függően, gyár- és beruházási program is indul majd a jövőben. Előbbi keretében a kormány támogatja az energiaintenzív gyárak energiahatékonysági beruházását.

A kormány elfogadta az Európai Bizottság által kért szempontokat

Gulyás Gergely közölte: folynak a tárgyalások az Európai Bizottsággal is. Mint mondta: a jövő héten benyújtja a kormány a törvényjavaslatokat a kondicionalitási eljárás befejezéséhez.

Mint mondta:  „mára nyitott kérdések nem maradtak” Gulyás szerint, a kormány a bizottság által kért szempontokat elfogadta.

Részletekbe nem ment bele, mint mondta: vasárnap Navracsics Tibor részletesen tájékoztat majd a kérdésben.

Gulyás kérdésre válaszolva úgy vélte, bár kisebb fennakadások voltak az üzemanyag-ellátásban, de „általánosságban mindenki tudott tankolni”.

Hozzátette: a kormány mérlegelt és arra jutott, hogy jobb olcsóbban tankolni, még akkor is, ha az némi fennakadást okoz, mint 8-900 forintért tankolni bármelyik kúton.

Akár 20 fok is lehet az iskolákban

Szintén kérdésre válaszolva közölte: az általános iskolákban 20 fok is lehet télen, ha elfogadják a kormány a javaslatot. Eszerint az általános iskolákban 20, a középiskolákban 18 fok maradna. Erről azonban még döntenie kell a kormánynak – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az Index kérdésére, miszerint garantált-e a pedagógusok béremelése az uniós pénzek megérkezése után, azt mondta: ehhez az operatív programot el kell fogadni, de igen - mondta. 

Gulyás - Gyurcsány - Dobrev

 

Szintén kérdésre válaszolva közölte: bár az árnyékminiszterelnök Dobrev Klára, a valódi végrehajtóhatalom Gyurcsány Ferenc, tőle pedig meg kell védeni az országot.  Mint mondta: Gyurcsány Ferenc kormányzati felhatalmazás nélkül is képes kormányt alakítani. 

Szintén kérdésre válaszolva közölte: az abortusztörvény nem módosult, és nem volt egyeztetés a bábaszövetséggel: az egészségügyi szakkollégiummal egyeztetettek a kérdésben.

Jól állunk a gázzal

A miniszter szerint a gáztározók jelenlegi töltöttségi szintje 4,4 milliárd köbméter, ez pedig 89 téli napra elegendő. Ha csupán a lakossági fogyasztást nézzük, akkor 185 napra elég. Emellett döntenek arról is, hogy növeljék a kitermelhető barnakőszén mennyiségét.

 

(Budapest, 2022. szeptember 17. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (b-j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én. MTI/Illyés Tibor)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.