Gulyás Gergely: Nem lesz új Nemzeti alaptanterv, inkább a jelenlegit módosítják

2019. december 19., 13:11

Szerző:

Nem vezetnek be új Nemzeti alaptantervet – jelentette be Gulyás Gergely csütörtökön a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter csak annyit mondott, nem érkezett annyi változtatás, ami ezt indokolná. Így a jelenlegi Natot módosítják majd.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a tanévnyitón még bejelentette, hogy elkészült az új alaptanterv legújabb változata, és azt jövőre bevezetik. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár novemberben már arról beszélt, hogy év végéig fogadja el a kormány a Nat-ot, és azt 2020. szeptember 1-jétől be is vezetik.

A Csépe Valéria pszichológus akadémikus által vezetett szakértői csapat tavaly nyár végén nyilvánosságra hozott egy Nat-tervezetet, amelyet bemutatása után hivatalosa még dicsértek.

Gulyás Gergely mégis közölte, hogy jelenlegi formájában biztosan nem fog életbe lépni, komoly változtatásokra van szükség a történelemre, irodalomra, természettudományos képzésre vonatkozó részeken.

Kormányinfó
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Arra a hvg.hu emlékeztet, hogy a Csépe-féle munka 2,4 milliárd forintba került. Többek között Takaró Mihály havi majdnem félmillióért hazafiasította azt.

A törvény szerint a Nemzeti alaptantervet három évente felül kell vizsgálni, ez eddig rendben le is zajlott. A jelenleg érvényes alaptantervet – ami ezek szerint, némi változtatással hatályban marad – 2012-ben vezették be.