Gulyás: 3 millió beoltott fölött dönt a kormány a további enyhítésekről

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez 5-6 napon belül valósulhat meg. 

2021. április 8., 10:50

Szerző:

Tegnap 2 millió 608 ezerre nőtt azok száma, akik már legalább az első oltást megkapták, közülük több mint 1 millióan megkapták már a második adagot is – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. 

Szerinte még ebben a hónapban 4 millió fölé emelkedhet azoknak a száma, akiknek már beadták az első vakcinát. Ez azt jelentené, hogy az összes regisztráltnak beadják áprilisban az oltást, a jelentkezők száma ugyanis valamivel kevesebb mint 4 millió. (Az egészségügyben dolgozók regisztráció nélkül is megkapták a vakcinát.) 

A miniszter szerint a pedagógusok oltási kampánya előtt 34 ezren, ezt követően pedig több mint 66 ezren kaptak vakcinát.  

– Az újraindítás következő lépéseiről akkor dönt majd a kormány, ha elértük a 3 millió beoltottat. Ez 5-6 napon belül lehetséges – fogalmazott Gulyás Gergely. 

A miniszter azt mondta az áprilisi hónapra megkapják azok is a bértámogatást, akik az új rendelkezések szerint már kinyithatták üzletüket. Tájékoztatása szerint eddig 69 milliárd forint értékben igényeltek a vállalkozások támogatást, amelyből 66 milliárdot már ki is fizetett a kormány.  

A kormány 3-3,5-4 millió beoltott esetén fog dönteni arról, hogy milyen előnyei lesznek a védettségi igazolványnak, eddig erről azért nem határoztak, mert korainak tartották. Az viszont biztos, hogy sportrendezvényeken majd csak védettségi igazolvánnyal lehet majd részt venni. 

Az iskolanyitással kapcsolatos kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, a kormány korábban is meghallgatta a pedagógus szervezetek véleményét, ennek nyomán egyeztetett a képviselőkkel és lehetővé tette a tanárok soron kívüli beoltását. A miniszter szerint mivel a tanárok jelentős része már megkapta legalább az első oltást, így április 19-ig kialakul náluk a védettség. A kormány emiatt nem lát indokot arra, hogy módosítsák a korábbi rendelkezéseiket - tette hozzá.

Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban azt mondta, az Európai Gyógyszerügynökség világos döntést hozott: a vakcina megbízható és védettséget biztosít. 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette: a magyar falu program keretein belül falusi vállalkozások támogatására hirdetnek pályázatot, amelynek a keretösszege első körben 25 milliárd forint lesz. Erre a 10 főnél kevesebb embert foglalkoztató kistelepüléseken működő cégek jelentkezhetnek majd, 2-10 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatáshoz lehet hozzájutni így. Bérekre, gépekre, műhelyekre, képzésre is fel lehet majd használni, azonban fontos feltétel, hogy a vállalkozásnak egy lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie.

 

A Petry-ügyről is szó esett a Kormányinfón. Gulyás Gergely felháborítónak nevezte a szakember menesztését, ennek kapcsán pedig megkérdőjelezte, hogy Németország jogállam-e még. A miniszter szerint a szólásszabadság közös európai érték, szélsőségesnek nem tekinthető véleményeket egy jogállamban nem szoktak büntetni.

– A bőség zavarával küzdünk, ugyanis a legtöbb jobboldali frakció meghívta már a Fideszt az EP-delegációjába - mondta Gulyás Gergely, aki megjegyezte: most azonban nem ez a legfontosabb kérdés. - Európában a vakcinabeszerzés szempontjából előnyösebb az unión kívül lenni, az is ezt bizonyítja, hogy Szerbia is kifejezetten jól áll az oltások tekintetében. Szerinte nem tömeges jelenség, hogy Magyarországról Szerbiába mennének vakcináért, de szerinte oda érdemes menni, ahol előbb jutnak hozzá az oltáshoz – fogalmazott.

A SZÉP-kártyákkal kapcsolatosan Gulyás leszögezte: az ezeken található pénz felhasználása korlátlan idejű, majd megjegyezte, reméli, hogy az idei nyár szabad lesz, és a hazai turizmus rekordokat érhet majd el. Szerinte Magyarország gazdasága lényegesen jobban fog állni az Európai Unió többi tagállamához képest, mert kétszer olyan gyorsan oltunk a többi országhoz képest.

Jelenleg 267 koronavírusos egészségügyi dolgozó van az országban, de arról nincs információ, hogy hányan kérték az oltást. A legidősebb korosztálynál 90 százalék feletti az átoltottság, a 65 év felettiek körében 86 százalékot is meghaladja.  

A Szabolcs utcai hajléktalankórház ügyéről azt mondta Gulyás, hogy a főváros vezetése 10 hónap alatt semmit sem tett a hajléktalankórház ügyének megoldása érdekében. A miniszter szerint a kormány mindenben kompromisszum-kész volt, a felújítást is elhalasztották, ezt követően pedig Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli minisztert bízták meg azzal, hogy a fővárossal tárgyaljon. Egy lerobbant épületben történő hajléktalanellátás az érintettek érdekét sem szolgálja – mondta.

1827 embert kezelnek jelenleg intenzív osztályon – ez nem egyezik meg a lélegeztetőgépen lévőkkel. 

Gulyás Gergely szerint 2010 és 2019 között jelentősen csökkent az öngyilkosságok száma, azonban 2020-ban ez a szám 5 százalékkal emelkedett az azt megelőző évhez képest. 

A miniszter szerint jó együttműködésre törekszik a Magyar Orvosi Kamarával a kormány, ezért nem kommentálná a MOK állásfoglalását, amelyben arról írtak, hogy a sajtót is be lehetne engedi a kórházakba. A kormány szerint az orvosok többsége nem gondolja úgy, hogy ott kellene kamerákkal ugrándoznia a sajtónak, ahol emberek életéért küzdenek.

 

Gulyás Gergely szerint nem kizárt, hogy például a maszkviselés azután is megmaradjon, hogy már mindenkit beoltottunk, azonban az egyéb intézkedések hatályáról egyelőre nem kívánt szólni. Azonban kijelentette: 2021-ben már véget ér majd a korlátozások döntő része.

A debreceni vakcinagyár kérdése is szóba került. Gulyás elmondása szerint a beruházás 55 milliárdos költsége rendelkezésre fog állni. Ebből mintegy 7 milliárdba kerül csak maga a vakcinagyártó részleg. A tudományos hátteret a Debreceni Egyetem együttműködése biztosítja majd a Sinopharmot gyártó kínai vállalattal.

(Kiemelt kép: koronavirus.gov.hu)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.