Kormányinfó: Navracsics szerint „napokon belül megállapodunk” az EU-s helyreállítási tervről

A Kormányinfón Navracsics Tibor és Gulyás Gergely is megerősítették, sikerült elérni, hogy az Európai Tanács külügyminisztereinek ECOFIN ülése is jóváhagyta a magyar helyreállítási tervet így 2300 milliárd forint érkezhet a költségvetésbe.

2022. december 13., 10:14

Szerző:

Az EU-s tagállamok külügyminisztereinek ECOFIN tanácsa, úgy tűnik, hétfőn végleg megállapodott két nagyobb összeg kifizetéséről a magyar kormánynak. Navracsics Tibor EU-ügyekkel is foglalkozó területfejlesztési miniszter a keddi, rendkívüli Kormányinfón elmondta, szerinte ez azt jelenti, napokon belül megszülethet a keretmegállapodás, amelynek keretében

  • a 2300 milliárd forintos helyreállítási alap pénzeinek kifizetése hamarosan elkezdődhet
  • több operatív program is megnyílik.

A miniszter azt is elmondta, hogy a megállapodás után március végéig kellene, hogy megjelenjenek a helyreállítási alap kiosztásáról szóló pályázati kiírások. A programok jó része Navracsics szerint utófinanszírozott, számos program pedig már most is működik költségvetési pénzből.

A miniszter hangsúlyozta, az Európai Bizottság által felvetett „minden aggályt, kommentárt megvizsgáltak”, és ezekre szerinte kielégítő választ is adtak.

Sajtókérdésre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter reagált az Európai Parlamenti, katari kenőpénzek körül kirobbant botrányra is, szerinte az ügyből világossá vált, hogy „a rabló kiáltott lopást” a magyar jogállamisággal kapcsolatban. Navracsics Tibor továbbra is azt hangsúlyozta, továbbra sem szerencsés, ha az Európai Unió intézményeiben a jogi és politikai szempontok a források kiosztásánál összekeverednek.

Szerinte a korrupciót jogi eszközökkel kell megállítani, a baj ott kezdődik szerinte, amikor politikai szempontokat kezdenek el érvényesíteni a korrupció üldözésénél.

Navracsics azt is megosztotta, nem ellentmondás az, hogy a globális minimumadó mértéke csak „a nagy cégekre” fog vonatkozni, és az, hogy a magyar kormány abba belement nem „elvi ellentmondás” mert elérték, hogy a magyar cégekre az intézkedés ne vonatkozzon. A miniszter hozzátette, ez így már szerinte nem veszélyezteti az ország versenyképességét.

(Kiemelt kép: Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyekért felelős tagja beszédet mond a Magyar Parasport Napja és a Magyar Paralimpiai Bizottság alapításának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Várkert Bazárban 2018. február 22-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.