Cseh elnökség: Egy csomagban kezelik a magyar helyreállítási terv, a közös hitelfelvétel és a globális minimumadó ügyét

Egy csomagban kezeljük a magyar helyreállítási terv, az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós pénzügyi támogatás és a globális minimumadó ügyét: ha egy kérdésben nincs megállapodás, a többiben sincs – jelentette ki Zbynek Stanjura cseh pénzügyminiszter szerdán Brüsszelben.

2022. december 6., 22:12

Szerző:

A EU soros cseh elnökségét képviselő Stanjura az uniós tagállamok pénzügyi és gazdasági minisztereinek (Ecofin) tanácskozását követően nyilatkozott a sajtónak.

Stanjura aláhúzta: a csomag jóváhagyása attól is függ, Magyarország milyen intézkedéseket tesz az uniós költségvetés védelme érdekében. Éppen azért a cseh elnökség felkérte az Európai Bizottságot, hogy adjon ki egy frissített értékelést a magyar helyzet kapcsán, amely lefedi a magyar kormány legutóbbi jogalkotási előrelépéseit is – hangsúlyozta a cseh tárcavezető.

„A cseh elnökség teljes mértékben elkötelezett a kompromisszum megtalálása mellett. Ha ezt pár napon belül elérjük, akkor már csak technikai kérdés, hogy év végéig megállapodjunk a teljes csomagról, ami videokonferencia keretében meg is történhet” – jelentette ki Stanjura.

A cseh pénzügyminiszter nyomatékosította: Ukrajnának sürgősen szüksége van a támogatásra, és a forrásoknak el kell jutnia az országba, akár 26 vagy 27 uniós tagállam hozzájárulásával.

„Mindent megteszünk, hogy a pénz Ukrajnába érjen, akár az A, akár a B terv szerint, de bármilyen áron” nyomatékosította.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta: Ukrajna jelentős finanszírozási hiánnyal néz szembe, ezért a 18 milliárd eurós támogatás első részletének folyósítására már januárban számít. Ma nem sikerült megállapodást elérnünk erről a kérdésről, a munka a következő napokban folytatódik - tette hozzá Dombrovskis.

Hozzáfűzte: a költségvetési rendelet kedden elfogadott módosítása lehetővé teszi, hogy a Bizottság előkészítse a pénzügyi infrastruktúrát ahhoz, hogy a pénzeszközök gyorsan, január elején eljussanak Ukrajnába - amint politikai megállapodás születik a 18 milliárd eurós csomagról.

„Ukrajna háborúban áll, nem engedhetjük meg, hogy egy tagállam kisiklassa vagy késleltesse a támogatást” – hívta fel a figyelmet a Bizottság alelnöke.

Dombrovskis kifejtette, hogy a pénzügyminiszterektől megkapta a frissített értékelés elkészítésére vonatkozó felkérést a magyar helyzet kapcsán.

„Az idő sürget, a magyar nyelvű jogszabályok mennyisége miatt nehéz lesz néhány nap alatt új értékelést adni, de a Bizottság konstruktívan vesz részt a munkában, és megtesszük, amit tudunk” – szögezte le Valdis Dombrovskis.

(Zbynek Stanjura, a Cseh Köztársaság pénzügyminisztere a Gazdasági és Pénzügyi Tanács (ECOFIN) ülését követő sajtótájékoztatón az Európai Tanács székhelyén. Fotó: Valeria Mongelli / Hans Lucas / AFP)