Gulyás Gergely: talán túl vagyunk az infláció csúcspontján

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitóján elmondott beszéde miatt erős csúszással kezdődő Kormányinfón megtudhattuk, hogy mit és miért tesz a kormány.  

2023. március 9., 13:04

Szerző:

A csütörtök délre beharangozott, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által közösen megtartott Kormányinfón elsőként a tegnapi, estébe nyúló kormányülésről számolt be Gulyás Gergely.

A háborús helyzetet és ennek következményeit értékelték elsőként. Mint elmondta, a kormány támogatja azt a javaslatot, ami a magyar álláspont a háború kapcsán. Mint fogalmazott, elhúzódó háborúra kell készülni, ennek negatív, gazdasági következményeivel együtt. Biztosított a gáztárolók megfelelő töltöttségéről, de figyelmeztetett a várható további drágulásra is.

Ennek megszűnéséhez elsősorban fegyverszünetre van szükség – emelte ki.

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány álláspontja egyértelműen elítéli az orosz agressziót és támogatást nyújtanak Ukrajnának, elsősorban a kárpátaljai lakosoknak. Közölte, hogy anyagilag is hozzájárul a kormány a támogatáshoz, főként segélyek és hitel formájában.

A parlamenti vitákból az is látható – tett hozzá –, hogy a baloldal támogatja az uniós szankciókat sőt, akár fegyvereket is szállítanának, ezzel belesodorva az országot a háborúba. A magyar emberek álláspontja azonban világos ebben a kérdésben, amint a tavalyi nemzeti konzultáció ezt világossá tette – emlékeztetett.

Elismerte a magyarországi pénzromlás sosem látott mértékét, ezt főként a háború, az infláció, az energiaárak emelkedése okozza – ismételte meg.

Az infláció okára választ kell találni, ezt követően tudják csak megfelelően kezelni. Az infláció nagy részét szerinte a külső okok mellett a sajtóban megjelenő kritikák is mélyítik.  

A kormány álláspontja szerint olyan inflációmérséklő döntéseket kell hozni, amikkel az év utolsó hónapjára egy számjegyű inflációval tervezhetnek. Kiemelte, hogy a családok, kisvállalkozások védelme a legfontosabb, erre terveznek intézkedéseket. Emlékeztetett, hogy a régióban a magyar családoknak kell a legkevesebbet fizetnie az energiáért.

A kis- és középvállalkozásokat 2000 milliárdos hitellel és kedvező kamatokkal segítik – hangsúlyozta. A minimálbért, garantált bérminimumot jelentősen megemelték, 2010 óta 3,5 szeresére nőtt a minimálnyugdíj – hangsúlyozta.

Az élelmiszer-árstoppal kapcsolatban elhangzott, hogy a továbbiakban is igyekeznek kedvező szinten fenntartani a fontos élelmiszerek piaci árát.

Mindezek az intézkedések egyszerre szolgálnák az igen magas infláció átvészelését – húzta alá.

Elmondta, hogy tárgyalták továbbá a gyermekvédelmi törvényt is, amivel kapcsolatban Varga Judit ellenkérelmet nyújtott be az uniós bíróságon. Továbbra is határozott álláspontjuk, hogy a kormány változatlanul kitart azon meggyőződése, illetve az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglaltak mellett, hogy az oktatás nemzeti hatáskörbe tartozik, a gyermekek neveléséről dönteni pedig a szülők joga.

Kijelentette, hogy szükség van a gyermekvédelmi törvényre és a jogi szabályozás áttekintésére, a törvény betartatására még nemzetközi viták közepette is. Bízik benne, hogy az unió is figyelembe veszi az európai alapjogi chartát.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a pedagógusbérek emelése kapcsán nagy lépést tervez a kormány, ennek sikere nagyban függ attól is, ha „a magyar bürokrácia, a baloldal és Dobrev Kláráék” nem blokkolják tovább a pedagógusokat megillető uniós pénzek juttatását. Bízik benne, hogy a pedagógus szakszervezetek is hajlandóak ebben együttműködni.

A Belügyminisztérium tárgyal az új jogállási lehetőségekről és ennek elfogadása nagy mértékben elősegítheti az uniós források erre fordítható támogatását.

A svédekkel és finnekkel való párbeszéd megváltoztatásában is bízik annak ellenére, hogy a két ország – mint fogalmazott – hazugságokat fogalmazott meg Magyarország kormányának működésével kapcsolatban – mondta el a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szóba kerültek még a Jegybank elnökének az elmúlt napokban elhangzott szokatlanul erős kormánykritikát megfogalmazó mondatai is. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely nem kívánt állást foglalni, sem azzal kapcsolatban, hogy Matolcsy György kijelentéseit sértődöttség, személyes okok motiválták-e. Azt mindenesetre megjegyezte, hogy az inflációért nagy mértékben felelős a Jegybank működése.

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)