Lázár János újabb vasúti síneket szedne fel, ezúttal Komló eshet el

Lázár János terve összesen 7263,5 méternyi vasúti sín felszedését jelentené Mecsekjánosi és Komló között.

2024. augusztus 18., 15:02

Szerző:

A 444 birtokába került a MÁV augusztus 13-án kelt dokumentuma, ami a komlói vasútvonal városon belüli szakaszának elbontási tervét tartalmazza. Az ágazati forrásokból származó dokumentum bevezetője szerint az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) rendelte el a vasúti pálya és a hozzá tartozó létesítmények bontását, valamint a MÁV vagyongazdálkodásában lévő ingatlanok Komló városa részére történő átadását.

A rendelkezés alapján a nyílt vasúti pályát el kell bontani Mecsekjánosi és Komló között, valamint fel kell számolni Komló vasútállomás teljes vágányhálózatát is, ami összesen 7263,5 méternyi vágány felszedését jelenti. Ezen felül a peronokat és az útátjárókat is el kell bontani. A portál ezen a ponton megjegyezte: mivel a komlói vasútállomás a város központjában van, az ingatlanok átadásával nagyon értékes vagyontárgyakhoz juthat az önkormányzat. 

A 444 felidézte, a Komlói Vasútbarátok Köre néhány napja már jelezte a Facebook-oldalán, hogy birtokukba került az augusztus 2-án kelt 24513/2024/MAV számú vezérigazgatói levél, aminek alapján el kell készíteni a bontási tervezetet. A jelenleg ismert terv szerint egészen Mecsekjánosiig visszabontják a vasúti pályát és Komló állomást is elbontják. Vagyis Mecsekjánosi lesz az utolsó állomás.

A 2024. augusztus 13-i dátummal kiadott Tervezési diszpozíció ugyan Mecsekjánosi – Komló közötti szakasz bontásával számol első körben, de a vezérigazgatói levél arra enged következtetni, hogy a szaktárca hosszabb távon az egész 47-es vasútvonal megszüntetésével, későbbi elbontásával számol. Ez a Komlói Vasútbarátok Köre szerint a jövő elárulása, mert az egész Európai Unióban számos helyen történnek nyomvonalkorrekciók annak érdekében, hogy a vasút elérhető legyen a belvárosból, „Komlón viszont elbontanák ezt a tökéletes adottságot”.

A Telex megkereste az Építési és Közlekedési Minisztériumot, hogy pontosan mik a terveik a komlói vasútvonallal kapcsolatban, ám egyelőre a lap a kérdéseire választ nem kapott.

(Kiemelt képünkön Lázár János, építési és közlekedési miniszter. Forrás: Lázár János hivatalos Facebook oldala)

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.