Vízosztásba kezdett a MÁV a hőség miatt: brutális forróság vár ránk

Tombol a hőség az országban, több megyében azonban az ég is leszakadhat. 

2024. augusztus 14., 09:46

Szerző:

A harmadfokú hőségriasztás miatt szerdától vasárnapig vizet osztanak a MÁV-VOLÁN-csoport utasai számára – közölte a vasúttársaság az MTI-vel.

Vizet osztanak 

A közlemény szerint a MÁV-START naponta 10 és 17 óra között palackozott vizet oszt a budapesti főpályaudvarokon a peronoknál, és a nagyobb vidéki vasútállomásokon az utascentrumnál és az ügyfélszolgálatokon. A Volánbusz munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszállomásain ad ásványvizet az utasoknak. A vízosztáshoz a MÁV-HÉV is csatlakozik: szerda, csütörtök és péntek délután a négy főbb HÉV-végállomáson is osztanak frissítőt az utasoknak.

Vasárnap éjfélig lesz érvényben 

A legmasabb fokozatú hőségriasztás egyébként vasárnap éjfélig lesz érvényben. Az országos tisztifőorvos a HungarMet előrejelzése alapján az ország egész területése vonatkozóan a korábban elrendelt hőségriasztást 2024. augusztus 14-én 00.00 órától harmadfokúra emelte, valamint s 2024. augusztus 18-án 24.00 óráig meghosszabbította – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ oldalán.

40 fok közeli hőmérséklet 

Az elkövetkezendő napokban sokfelé lehet majd 35 fokot mérni, de a 40 körüli maximumok sem lesznek ritkák. Az Időkép azt írja, hogy szerdán sok napsütésre lehet számítani, de helyenként a Dunántúlon és az Alföld déli tájain időnként erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és az említett tájakon elszórtan futó zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. Többfelé élénk lesz a keleties irányú szél, de záporok, zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is számítani kell. Délután 33 és 41 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet, északkeleten mérhetjük az alacsonyabb maximumokat. A záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal visszaeshet a hőmérséklet.

 

Jöhet egy-egy zápor 

Csütörtökön aztán napos-gomolyfelhős időben lesz részünk. Helyenként frissítő zápor, zivatar is kialakulhat. Csak néhol élénkül meg a szél, de záporok, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb hőmérséklet 34 és 40 fok között alakul. 

Forró lesz a hétvége is 

Pénteken sok napsütésre számíthatunk, és csak néhol alakulhat ki futó zápor, esetleg zivatar. A szél csak záporok, zivatarok környezetében támadhat fel. Folytatódik a hőség, 34-41 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Szombaton a napos-gomolyfelhős időben helyenként kialakulhatnak átmeneti jelleggel záporok, zivatarok. Az élénk délies szélben 33 és 41 fok közötti maximumokat mérhetünk. Vasárnap egy hidegfront előterében már többfelé kell számítani záporokra, zivatarokra, helyenként hevesebb viharok is lecsaphatnak. A legmagasabb hőmérséklet 32 és 38 fok között alakulhat.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.