Kökény Mihály: Orbán nem létező WHO-protokollra hivatkozott az iskolanyitás ügyében

A WHO-konzultáns volt egészségügyi miniszter szerint a miniszterelnök a pénteki rádióinterjújában tévesen beszélt olyan WHO-protokollról, amely arról szól, hogy nyitásnál elsőként az iskolákat kell megnyitni.

2021. április 17., 12:05

Szerző:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) konzultánsa szerint biztosan nem létezik az a protokoll, amelyre Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki rádióinterjújában hivatkozott a hétfői részleges iskolanyitást indokolva – írja a Népszava. Orbán azt mondta, ő maga sincs meggyőződve a hétfői iskolanyitás időszerűségéről, de a kormány a WHO protokollja szerint jár el, amely azt javasolja, hogy zárásnál az iskolákat zárják be utoljára, nyitásnál pedig az iskolákat nyissák ki először.

A lapnak nyilatkozó WHO-konzultáns, Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter azt mondja, ajánlások ugyan vannak a koronavírus-járvány és az oktatási intézmények összefüggésében, ám ezek elsősorban az iskolák bezárásának vagy megnyitásának általános mérlegelési, kockázatértékelési szempontjait tartalmazzák. Az még csak javaslat szintjén sem merül fel, hogy az oktatási intézmények megnyitása hol jelenjen meg egy ország nyitási sorrendjében.

„Az előfordulhatott, hogy a WHO valamelyik képviselője valamikor olyasmit nyilatkozott, amiből a magyar miniszterelnök azt a következtetés vonta le, hogy nyitásnál az iskolákat kell kinyitni először, de én ilyenről sem tudok. Azt viszont tudom, hogy a világszervezet főigazgatója egy hete arról beszélt, nem szabad elkapkodni a lazítást” – idézi Kökény Mihályt a lap.

Hétfőn az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatain kezdődik meg a jelenléti oktatás-nevelés. A kormány döntése ellen számos civil, szakmai és érdekvédelmi szervezet tiltakozik.

(Kiemelt kép: A 3. osztályos Ákos (b) és az 1. osztályos Áron az online kapott feladatokat oldják meg Nagykőrösön 2021. március 8-án. Fotó: MTI | Ujvári Sándor)