Kiss Ambrus: tragédia lesz, ha nem vezetik be a kötelező beltéri maszkviselést

A főpolgármester-helyettes szerint az embereket abban a hamis illúzióban tartja a kormány, hogy nincs is nagy baj. 

2021. november 18., 11:45

Szerző:

A koronavírus terjedéséről és a városvezetés kompetenciájáról kérdezte Fiala János a főpolgármester-helyettest a KeljFelJancsi csütörtöki adásában. Kiss Ambrus szerint az új fertőzöttek száma már nagyobb Budapesten, mint az egy évvel ezelőtti értékek. 2020-ban ilyenkor a járványügyi intézkedések már megtörték a terjedés ütemét, laposodott a görbe. Ehhez képest szerinte most a drámai a helyzet. Ugyan a fővárosi vezetés nyomására a kormány elrendelte, hogy a buszokon kötelező legyen a maszkviselés, a tömegközlekedési eszközökről leszállva zárt térben, például egy kisboltban már bárki maszk nélkül tartózkodhat.

„Arra kell a mai nap valami megoldást találnunk, hogy ha a kormány nem veszi észre, hogy baj van, és nem szigorít a korlátozásokon, vagyis nem rendeli el a beltéri kötelező maszkviselést, akkor nekünk kell valami megoldást találnunk.”

Kérdés a hogyan, ugyanis most nincs olyan jogalkotási hatáskörük, mint tavaly ilyenkor volt, az önkormányzat nem vezetheti be ilyen típusú szigorítást. Kiss Ambrus kiemelte, hogy a Magyar Orvosi Kamara szerint ha nem változtatunk, nagyon sok halott lesz karácsonyra. A főpolgármester-helyettes szerint végig kell gondolni a védettségi igazolványhoz kötött szolgáltatások igénybevételének bevezetését, amely Ausztriában már működik, igaz, komoly társadalmi konfliktusokat szült.

Akik az atlétikai világbajnokság megrendezése miatt izgultak, azok fellélegezhetnek, mert már érkeznek az előszerződések az önkormányzatokhoz az Egészséges Budapest Programról. Kiss Ambrus elmesélte, hogy amikor az új városvezetés mandátumot kapott, akkor kötött a kormánnyal egy megállapodást, hogy az atlétikai vb-ért cserébe kérik a diákvárost és az évi 10 milliárd Ft-ot a fővárosi egészségügy fejlesztésére. Miután szeptemberig nem történt előrelépés, a városvezetés belengette a sportrendezvény lemondását a a szervezők felé. Már a múlt héten megkezdődtek az intenzív egyeztetések Fürjes Balázs államtitkárral, hogy a program folytatódjon, így december 31-ig minden kerület szerződéshez és támogatáshoz juthat. 

„Minden polgármester számára legyen világos, hogy nem csak egy adatlapot kaptak és időhúzás van, hanem valóban folytatódik az Egészséges Budapest Program” – mondta Kiss Ambrus. Ha ez így lesz, akkor Karácsony Gergely helyettese szerint teljesült az atlétikai vb állam által vállalt feltétele, vagyis nincs arra oka a budapesti városvezetésnek, hogy keresztbe tegyenek ennek.

A teljes beszélgetést itt nézhetik meg: 

 

(Kiemelt kép: 168-grafika)

 

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.