Meneszthetik a fővárosi vagyonkezelő vezetőjét a városháza eladásának terve miatt

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint senki nem adott neki felhatalmazást a tárgyalásokra, ugyanis nem akarják eladni a városházát.

2021. november 11., 07:35

Szerző:

Megdöbbentette Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest az a kiszivárgott hangfelvétel, amelyen Barts J. Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. elnök-vezérigazgatója a városháza eladásáról beszélt. Karácsony Gergely helyettese az ATV Egyenes beszéd című műsorában hangsúlyozta: Bartsnak senki nem adott erre való felhatalmazást a városházán, az épületegyüttes eladása pedig sosem szerepelt a terveik között.

Elmondása szerint valóban készültek tervek, még 2020 novemberében, amikor is a városháza felkérte a vagyonkezelőt, hogy mérje fel, hogyan lehetne fejleszteni a területet. Karácsony Gergely egyik fő választási ígérete épp a városháza park megnyitása volt. Kiss Ambrus hangsúlyozta, az épületet egyébként el sem tudnák adni, a városháza ugyanis korlátozottan forgalomképes önkormányzati törzsvagyon, vagyis csak az államnak és egy másik önkormányzatnak tudnák eladni, de elmondása szerint nincs és nem is volt ilyen szándékuk.

A főpolgármester felszólította Bartsot, hogy írásban adjon magyarázatot arra, kikkel és kinek a megbízásából tárgyal a Városháza épületének esetleges értékesítéséről. Kiss egyúttal hozzátette: nem zárják ki Barts távozását, azonban szeretnék megtudni pontosan, mi hangzott el a találkozókon. Bartsot egyébként a korábbi főpolgármester, Tarlós István javaslatára nevezte ki az akkor fideszes többségű fővárosi közgyűlés még 2014 végén.

Karácsony Gergely egyébként szintén szerdán beszélt arról, hogy a Belügyminisztérium közleménye szerint jövőre is megfelezik az iparűzési adók bevételeit. A főpolgármester szerint ez több önkormányzat számára is a legjelentősebb bevételi forrás. „A vidéki nagyvárosokat vagy kompenzálják, vagy nem, de a főváros és a kerületek ne is álmodjanak ilyenről. Idén és jövőre csak ez az intézkedés nagyjából annyi pénzt vesz ki a Fővárosi Önkormányzat és a kerületek költségvetéséből, amennyit állítólag a Városháza ér, közel 40 milliárd forintot” – tette hozzá a politikus.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester (b) és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (Főét) alakuló ülésén a Főpolgármesteri Hivatalban 2020. február 11-én. Fotó: MTI | Bruzák Noémi)