A kormány lépett a független benzinkutak bezárása ellen

A kormány folytatja a kisbenzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el – mondta az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón.

2022. augusztus 16., 13:51

Szerző:

Nobilis Márton hozzátette, a támogatási program lebonyolítója még ezen a héten megnyitja az igénylés lehetőségét, a pályázók, vagyis a kis- és/vagy független benzinkutak már augusztusban hozzájuthatnak az újabb támogatáshoz – írta az MTI.

Nobilis közölte, hogy a támogatás folytatásáról szóló sajtótájékoztatón Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke is jelen volt, aki a rendezvény végén köszönetet mondott a kormánynak, hogy "meghallották segélykiáltásaikat". Egyúttal elmondta, hogy az FBSZ délután 15 órára közgyűlést hívott össze, hogy az államtitkárral folytatott megbeszéléseiket megvitassák, és kialakítsák álláspontjukat.

A kormány az idén márciusban vezette be a kisbenzinkutak támogatásának programját, amelynek értelmében literenként 20 forint vissza nem térítendő állami támogatást kapnak.

Nem biztos, hogy bezárnak a független benzinkutak augusztus 19-én, 20-án

Egri Gábor vasárnap arról beszélt az RTL Híradónak, hogy fenntartja a lehetőségét annak, hogy a független benzinkutaknak mégsem kell bezárnia, ha a a kormány elutalja a júliusi állami támogatást.

Nagyjából 5-600 benzinkút szüneteltetheti az üzemanyagkiadást augusztus 19-20-án – írta csütörtöki közleményében a Független Benzinkutak Szövetsége. Az RTL Híradónak Egri Gábor elmondta, hogy a júlisra esedékes literenként 20 forintos állami támogatást még nem kapták meg, valamint arról sincs információjuk, hogy az augusztusi kifizetés mikorra várható.

A holtankoljak.hu ügyvezetője és más szakértők szerint augusztus közepe lehet a legkritikusabb időszak az ellátásban. Bujdos Eszter az ATV híradójának azt mondta, hogy rövid távon csak az állam által megnyitott stratégiai üzemanyagkészletek alkalmasak a benzinhiány elkerülésére.

Egyre több benzinkúton vezettek, vagy vezetnek be korlátozást. Az OMV-nél csak 50 litert lehet egyszerre tankolni, a Shell kútjain maximum 80 ezer forint értékben lehet tankolni, a Lukoilnál pedig maximum 20 litert engednek. Bujdos szerint az olajtársaságok ezekkel a lépésekkel próbálják megelőzni, hogy teljesen kifogyjon az üzemanyag a kutakon, akik már most sem kapnak elegendő mennyiségű üzemanyagot.

(Kiemelt kép: Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke (j) és Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a kisbenzinkutak támogatásáról tartott sajtótájékoztatón az Agrárminisztériumban 2022. augusztus 16-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás)