Nem biztos, hogy bezárnak a független benzinkutak

A Független Benzinkutak Szövetségének az elnöke azt mondta, hogyha megkapják az államtól az elmaradt támogatást, akkor újraértékelik a helyzetet, és akár el is állhatnak a kétnapos üzemszünettől.

2022. augusztus 13., 21:06

Szerző:

Egri Gábor fenntartja a lehetőségét annak, hogy a független benzinkutaknak mégsem kell bezárnia, ha a a kormány elutalja a júliusi állami támogatást – közölte az RTL Híradóval.

Nagyjából 5-600 benzinkút szüneteltetheti az üzemanyagkiadást augusztus 19-20-án – írta csütörtöki közleményében a Független Benzinkutak Szövetsége. Az RTL Híradónak Egri Gábor elmondta, hogy a júlisra esedékes literenként 20 forintos állami támogatást még nem kapták meg, valamint arról sincs információjuk, hogy az augusztusi kifizetés mikorra várható.

A híradónak egy ballasagyarmati benzinkút tulajdonosa arról számolt be, hogy havi ötmillió forintba kerül benzinkútjának a fenntartása, amit más cégeiből kell kivennie. Emellett pedig nem kap elég üzemanyagot, pedig a kereslet most a megszokott akár háromszerese is lehet.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára azt javasolta, hogy aki teheti

tele tankkal induljon útnak

ugyanis a nagy hálózatok állomásain is elfogyhat az üzemanyag.

Kérdéses, meddig lesz üzemanyag

A holtankoljak.hu ügyvezetője és más szakértők szerint augusztus közepe lehet a legkritikusabb időszak az ellátásban. Bujdos Eszter az ATV híradójának azt mondta, hogy rövid távon csak az állam által megnyitott stratégiai üzemanyagkészletek alkalmasak a benzinhiány elkerülésére.

Egyre több benzinkúton vezettek, vagy vezetnek be korlátozást. Az OMV-nél csak 50 litert lehet egyszerre tankolni, a Shell kútjain maximum 80 ezer forint értékben lehet tankolni, a Lukoilnál pedig maximum 20 litert engednek. Bujdos szerint az olajtársaságok ezekkel a lépésekkel próbálják megelőzni, hogy teljesen kifogyjon az üzemanyag a kutakon, akik már most sem kapnak elegendő mennyiségű üzemanyagot.

(Fotó: MTI/Komka Péter)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.