Augusztus közepén tetőzhet az üzemanyaghiány

A holtankoljak.hu ügyvezetője és más szakértők szerint augusztus közepe lehet a legkritikusabb időszak az ellátásban.

2022. augusztus 7., 20:02

Szerző:

Bujdos Eszter az ATV híradójának azt mondta, hogy rövid távon csak az állam által megnyitott stratégiai üzemanyagkészletek alkalmasak a benzinhiány elkerülésére.

Egyre több benzinkúton vezettek, vagy vezetnek be korlátozást. Az OMV-nél csak 50 litert lehet egyszerre tankolni, a Shell kútjain maximum 80 ezer forint értékben lehet tankolni, a Lukoilnál pedig maximum 20 litert engednek. Bujdos szerint az olajtársaságok ezekkel a lépésekkel próbálják megelőzni, hogy teljesen kifogyjon az üzemanyag a kutakon, akik már most sem kapnak elegendő mennyiségű üzemanyagot.

A stratégiai készlet egy részének feszabadítása 186 millió liter üzemanyagot jelent. A szakértők adatai alapján Magyarországon napi szinten 20 millió liter üzemanyag fogy, így a készlet jóindulatú becslés szerint is maximum 10 napra elegendő mennyiség.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke kijelentette, hogy az árstop feloldása lenne az igazi megoldás, ami 20-30 százalékkal csökkentené a magánfelhasználók fogyasztását. Egri Gábor hangsúlyozta: a kisebb kutak helyzetét tovább nehezíti, hogy a Mol már csak a megrendelt mennyiség 50 százalékának a leszállítását biztosítja az eddigi 66 százalék helyett a nem szerződött partnerei felé.

A szakértők úgy számolnak, hogy augusztus közepe lehet a legkritikusabb az üzemanyagellátás szempontjából, ezért nem tartják elképzelhetetlennek a további korlátozások bevezetését sem.ú

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)