Kiengedték Donáth Annát, akit rendőrök vittek el a Kossuth térről egy partikellék miatt

2018. december 14., 07:10

Szerző:

Csütörtök este a Kossuth téren a rendőrök könnygázzal lefújták, a földre teperték, aztán a X. kerületi rendőrkapitányságon előállították Donáth Annát, a Momentum Mozgalom alelnökét egy játékboltban is kapható füstbomba meggyújtása miatt. A politikus péntek reggel nyilatkozott a Klubrádiónak. Elmondta, hogy fáradt, fél órája – reggel hat óra körül – engedték el, amúgy minden a legnagyobb rendben van. Ő, a maga részéről még füstbombának sem nevezné, amit a Kossuth téren meggyújtott, szerinte csak egy partikellékről van szó. Valójában egy füstképzőnek nevezett eszközről van szó – a szerk.) Ezt – fűzte hozzá – láthatták a rendőrök is, és bár tény, hogy a tüntetők akkor már órák óta dobálták őket,

az az állításuk viszont, hogy azért kellett felszólítás nélkül cselekedniük, mert ő olyan mozdulatot tett, amely azt sugallta, hogy támadni akar, teljes mértékben hazugság.

Donáth Anna beszélt arról is, hogy nem fogadta el a tényállást, amellyel gyanúsítják, mert még csak pirotechnikai eszköznek sem tartja azt, ami a kezében volt.  Hét-nyolc órát töltött a X. kerületi rendőrkapitányság fogdájában, amely a hatvanas-hetvenes évek filmjeit idézte fel benne.

– Nem tudom, hogyan létezhetnek még ilyen épületek Magyarországon

– mondta. Ami a rendőröket illeti, különbséget tenne a rohamosztagosok és a rendőrkapitányság munkatársai között, de alapvetően mindenki körültekintően és udvariasan járt el.

A Népszavának az ellenzéki politikus már azt mesélte, olyan állítást is talált a dokumentumban, hogy direkt vetette magát a földre és a testi épségét akarták csak óvni a berántással. A jegyzőkönyv Donáth elmondása szerint az ügyvédénél van, de már helyben is jelezték, nem értenek egyet a tartalmával, ha kell videóval is bizonyítják állításaikat.

– Amikor valaki hátulról elkap és felhúz a lépcsőn, kevéssé lehet körültekintő, de utána is folyamatosan vigyáztak a testi épségemre, kérdezték hogy vagyok

– mesélte. A rendőrök egyébként engedékenyek voltak, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes bevihette hozzá a táskáját, amelyben a mobiltelefonja és az iratai voltak.

– Először hazamegyek, megmosom a fogamat és felhívom az édesanyámat, hogy ne aggódjon. Aztán megkérdezem a többieket, hogy mit terveznek

– zárta a beszélgetést, amit később a Népszava kérdésére, hogy ezek után péntek este is tüntetni fog-e, azzal egészített ki:

– Megteheti az ember, hogy ne menjen ki?

 

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.