Kiemelt kormányzati beruházás lesz a Fudan Egyetem

Így nem lehet az egyetem sorsáról népszavazást kezdeményezni, ahogy azt Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina tervezte. 

2021. május 6., 20:16

Szerző:

Palkovics László kezdeményezi, hogy kiemelt kormányzati beruházás legyen a Fudan Egyetem projektjéből – írja a miniszter válaszára hivatkozva az ATV. A mai kormányinfón Gulyás Gergely, szintén a portál kérdésére azt válaszolta, amennyiben érkezik ilyen előterjesztés, akkor a kormány készen áll kiemelt beruházássá nyilvánítani a Fudan megépítését. Palkovics László, a Fudan-Diákváros projektért felelős kormánybiztos döntésével tehát lényegében eldöntöttnek látszik a terület sorsa.

Baranyi Krisztina reagált Palkovics kijelentésére, Facebook-bejegyzésében arról ír, attól még hogy kiemelt beruházássá nyilvánítják a projektet, lehet népszavazást tartani róla. Hangsúlyozta: a kettőnek nincs semmi köze egymáshoz. „A kiemelt státusz arról szól, hogy a projektek megvalósítása gyorsabb, egyszerűbb és egységesebb eljárási rendben történjék meg. Hatósági eljárások meggyorsítására, leegyszerűsítésére vonatkozik" – írta.

Ahogyan arról már beszámoltunk, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester azt tervezte, budapesti népszavazást írnának ki a Fudan Egyetem kérdésében, azonban – mivel kiemelt beruházás ellen nem kezdeményezhetnek helyi, budapesti népszavazást – érdemben nem tudják befolyásolni a kínai egyetem megépítését a Diákvárosban.

A napokban arról is írtunk, hogy egy friss, május 4-i kormányhatározat úgy játszaná ki a népszavazás tervét, hogy az egyetem kizárólag állami földterületet érintene, fővárosi és kerületi ingatlanrészeket nem. „A lehatárolás oly módon történjen meg, hogy a Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges fejlesztési terület kialakítása állami vagyoni körön kívüli területek bevonását ne igényelje” – olvasható a Magyar Közlönyben megjelent határozatban.

(Kiemelt kép: Fotó: AFP | Hector Retamal)