Kibertámadás érte a kórházakat

Visszatért a papíralapú dokumentáció 21 romániai kórházba, miután egy kibertámadás miatt le kellett állítani minden szervert.

2024. február 13., 13:07

Szerző:

Legalább 21 kórházat ért zsarolóvírus-támadás Romániában, melynek eredményeképp valamennyi orvosi rendszer leállt – írja a Bleeping Computer alapján a hvg.hu. A kibertámadás azt a rendszert érte, melyekkel a kórtörténetet, valamint a betegadatokat lehet kezelni. Ez a zsarolóvírus-támadás során titkosítva lett, melynek következtében teljesen elérhetetlen.

A román egészségügyi minisztérium közlése szerint a február 11. és 12. közötti éjszaka során masszív támadás érte a rendszert kiszolgáló szervereket, ennek a következménye a Hipocrate Information System (HIS) nevű rendszer teljes leállása.

A minisztérium arra is kitér, hogy IT-specialistákkal vizsgálják az incidenst, és annak a lehetőségeit is mérlegelik, hogy miként lehetne az adatokat helyreállítani. Elővigyázatosságból más, nem érintett egészségügyi intézményekben is tettek megelőző lépéseket.

A támadás következménye az is, hogy az érintett intézményekben jelenleg nincs internet sem – így a recepteket is papírra írják fel, ahogyan a betegadatok rögzítése is papíralapon történik.

A zsarolóvírusos (ransomware) támadás során a rosszindulatú felek első lépésként behatolnak a célpont rendszereibe, majd az ott található valamennyi adatot titkosítják – ezeket pedig rendre váltságdíj ellenében fejtik csak vissza, bár nincs garancia arra, hogy ez a kért összeg megfizetése után ténylegesen megtörténik.

Több mint százmillió tűnt el a kibertámadás után a kópházai önkormányzat számlájáról

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, hazánkban is történt kibertámadás az utóbbi időkben. A kópházai önkormányzat számlájáról emeltek le valamivel több mint százmillió forintot.

Kisalföld úgy tudja, hogy az önkormányzat kibertámadás áldozata lettek és a feljelentést a polgármester tette meg a Soproni Rendőrkapitányságon. A lap Grubitstól úgy értesült, hogy az eset a múlt csütörtökön történt és másnap reggel tett feljelentést. 

A településen élők elképedve fogadták a hírt – írja a megyei lap. Azt mondják, arról hallottak, hogy idős embereket becsapnak az internetes csalók, de az nagyon kétségbeejtő, hogy egy önkormányzatot is képesek megkárosítani a kiberbűnözők. Az eltűnt pénz pedig – ha nem sikerül visszaszerezni – nagyon fog hiányozni a település költségvetéséből, hiszen egy bölcsődeprojekt is folyamatban van, amihez minden fillérre szükség lenne.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság a kérdéses ügyben csalás bűntette miatt folytat büntetőeljárást – erősítette meg a rendőrség. A nyomozással kapcsolatban bővebb információ jelenleg nem adható.

A lap szerint az eltűnt pénz mintegy fele megtérült, a bank biztosítási rendszerének köszönhetően.

(Fotó: Shutterstock)