Kibertámadás érte a kórházakat

Visszatért a papíralapú dokumentáció 21 romániai kórházba, miután egy kibertámadás miatt le kellett állítani minden szervert.

2024. február 13., 13:07

Szerző:

Legalább 21 kórházat ért zsarolóvírus-támadás Romániában, melynek eredményeképp valamennyi orvosi rendszer leállt – írja a Bleeping Computer alapján a hvg.hu. A kibertámadás azt a rendszert érte, melyekkel a kórtörténetet, valamint a betegadatokat lehet kezelni. Ez a zsarolóvírus-támadás során titkosítva lett, melynek következtében teljesen elérhetetlen.

A román egészségügyi minisztérium közlése szerint a február 11. és 12. közötti éjszaka során masszív támadás érte a rendszert kiszolgáló szervereket, ennek a következménye a Hipocrate Information System (HIS) nevű rendszer teljes leállása.

A minisztérium arra is kitér, hogy IT-specialistákkal vizsgálják az incidenst, és annak a lehetőségeit is mérlegelik, hogy miként lehetne az adatokat helyreállítani. Elővigyázatosságból más, nem érintett egészségügyi intézményekben is tettek megelőző lépéseket.

A támadás következménye az is, hogy az érintett intézményekben jelenleg nincs internet sem – így a recepteket is papírra írják fel, ahogyan a betegadatok rögzítése is papíralapon történik.

A zsarolóvírusos (ransomware) támadás során a rosszindulatú felek első lépésként behatolnak a célpont rendszereibe, majd az ott található valamennyi adatot titkosítják – ezeket pedig rendre váltságdíj ellenében fejtik csak vissza, bár nincs garancia arra, hogy ez a kért összeg megfizetése után ténylegesen megtörténik.

Több mint százmillió tűnt el a kibertámadás után a kópházai önkormányzat számlájáról

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, hazánkban is történt kibertámadás az utóbbi időkben. A kópházai önkormányzat számlájáról emeltek le valamivel több mint százmillió forintot.

Kisalföld úgy tudja, hogy az önkormányzat kibertámadás áldozata lettek és a feljelentést a polgármester tette meg a Soproni Rendőrkapitányságon. A lap Grubitstól úgy értesült, hogy az eset a múlt csütörtökön történt és másnap reggel tett feljelentést. 

A településen élők elképedve fogadták a hírt – írja a megyei lap. Azt mondják, arról hallottak, hogy idős embereket becsapnak az internetes csalók, de az nagyon kétségbeejtő, hogy egy önkormányzatot is képesek megkárosítani a kiberbűnözők. Az eltűnt pénz pedig – ha nem sikerül visszaszerezni – nagyon fog hiányozni a település költségvetéséből, hiszen egy bölcsődeprojekt is folyamatban van, amihez minden fillérre szükség lenne.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság a kérdéses ügyben csalás bűntette miatt folytat büntetőeljárást – erősítette meg a rendőrség. A nyomozással kapcsolatban bővebb információ jelenleg nem adható.

A lap szerint az eltűnt pénz mintegy fele megtérült, a bank biztosítási rendszerének köszönhetően.

(Fotó: Shutterstock)

Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videonyilatkozatában, emlékeztetve arra, hogy a bíróság csütörtökön döntést hozott „Gyurcsány Ferenc politikusának" az ügyében.

Miközben egy év alatt 409 szervátültetés történt idehaza, 536 új beteg került várólistára, amelyen már január elsején is 1255 páciens neve szerepelt – mondta az InfoRádióban az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.