Érzékeny dokumentumokat loptak el a hágai Nemzetközi Bíróságtól hackerek

Kibertámadás érte a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) számítógépes rendszerét a múlt héten – erősítette meg a hágai testület közleményben szerdán a NOS holland hírportál értesülését.

2023. szeptember 20., 12:11

Szerző:

Az ICC tájékoztatott, hogy a múlt hét végén szokatlan tevékenységet észleltek a számítógépes hálózatán, amelyre a még folyamatban lévő válaszlépéseket kezdeményezte, de nem közölt további részleteket a támadás mértékéről vagy arról, hogy milyen típusú kibertámadásról van szó.

A NOS forrásai szerint a hackerek számos érzékeny dokumentumhoz jutottak hozzá, de a bíróság szóvivője ezt nem erősítette meg. 

A Nemzetközi Büntetőbíróság, amely 2002-ben jött létre, a népirtással, emberiesség elleni és háborús bűncselekményekkel vádolt személyek ügyét tárgyalja, és jogosult a gyanúsítottak ellen államhatárokon átnyúló büntetőeljárást indítani.

(Alekszandr Sulgin, Oroszország hollandiai nagykövete, Gennagyij Kuzmin az orosz külügyminisztérium részéről és Marija Zabolocskaya, az Oroszországi Föderáció helyettes állandó ENSZ-képviselője elfoglalják helyüket a Nemzetközi Bíróságon a nyilvános tárgyaláson, amelyet Ukrajna 2017-ben indított Oroszország ellen a kelet-ukrajnai és krími megszállás miatt. fotó: REMKO DE WAAL / ANP MAG / AFP)