Kiakadt Szijjártó Péter, lekommunistázta az UEFA-t

A külügyminiszter szánalmasnak és gyávának nevezte a szövetség bizottságát, amelyik döntést hozott.

2021. július 10., 11:41

Szerző:

Szijjártó Péter a Facebookon kelt ki magából, és nyíltan a kommunistákhoz hasonlította az Európai Labdarugó-szövetséget (UEFA), amiért három meccsre bezáratja a Puskás Ferenc Stadiont. A külügyminiszter azt elfelejtette hozzátenni, hogy a döntés azért született, mert a magyar szurkolók huhogással, rasszista töltetű bekiabálásokkal és homofób transzparensekkel zavarták meg a Portugália, Franciaország és Németország elleni mérkőzést. 

A külügyminiszter felháborítónak tartja, hogy az UEFA továbbra is alkalmazza, mint fogalmazott a „korábban megismert munkásőr-hajlamú nézőtéri besúgókat, akiknek nincs más dolguk, csak jelentéseket írni arról, hogy ki, mit mondott (vagy nem mondott) a nézőtéren.” „Mint a kommunizmusban: bizonyíték nem kell, elég a besúgó feljelentése” – tette hozzá a politikus.

Szijjártó Péter azt is írta, másfél év „zártkapuzás” után idén júniusban szinte korlátozásmentesen megmutatták a magyarok Európának és a világnak, hogy milyen is, amikor igazi futballhangulat van egy futballmeccsen. Szerinte a négy teltházas budapesti Eb-meccs mindenki számára örök emlék marad. 

A külügyminiszter szerint az UEFA ezzel a döntésével azt üzente, hogy rendben van a himnusz alatt a pályára rohanni, és ott a himnuszt éneklő játékosokat provokálni, ahogy az is, hogy kommandós sorfalat küldenek a pálya szélére, lézerrel az ellenfél kapusának szemébe világítanak, az ellenfél szurkolóit megdobálják. Szerinte az a bizottság, amelyik ilyen döntést hoz, szánalmas és gyáva testület. 

A döntés egyébként azért születettet, mert a magyar szurkolók az UEFA szerint diszkriminatívan viselkedtek az Eb bizonyos mérkőzései alatt. Szijjártó Péter erről nem írt egy sort sem. Mint megírtuk, a szövetség valójában három zárt kapus mérkőzésre büntette Magyarországot, de ebből a harmadikat két évre felfüggesztette. Emellett a Magyar Labdarúgó-szövetségnek (MLSZ) százezer euró (35,5 millió forint) bírságot kell fizetni. Emellett „Egyenlő Játék” feliratú molinót kell majd kifeszítenie ezeken az összecsapásokon. Egyébként a két zárt kapus találkozó az UEFA által rendezett eseményekre vonatkozik, vagyis az Eb-selejtezőkre és a Nemzetek Ligájára. Tehát a világbajnoki selejtezőkön már nézők előtt játszhat a magyar nemzeti tizenegy.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Hanon Systems Hungary Kft. beruházásának bejelentésén Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. június 7-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)