Két országos próbát is tartottak, mind a kétszer leállt a a Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszere

2019. március 8., 17:33

Szerző:

Kedden országos próbát akartak tartani a májusi európai parlamenti választásokra készülve, de a Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszerének egy része nem működött – tudta meg az Azonnali.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke nemrég épp arról beszélt, hogy szükség van az informatikai rendszer finomhangolására.

Az országos technikai próba célja az volt, hogy a helyi választási irodák tagjai belépjenek a megfelelő informatikai felületre, és teszteljék, mennyit bír el a rendszer, ha egyszerre hajtanak végre feladatokat a Választási Kommunikációs és Információs Rendszerben (VÁKIR), illetve a Nemzeti Választási Rendszerben (NVR). A VÁKIR egyik funkciója az, hogy azon keresztül kommunikáljanak a helyi választási irodák a területi irodákkal. Az NVR-en pedig az átjelentkezéseket dolgozzák fel, és rögzítik az eredményeket.

A portál viszont úgy tudja, hogy kedden országszerte problémát okozott az, hogy a helyi irodák tagjai bejelentkezzenek a VÁKIR-ba. Ezen a felületen van az a fórum is, ahol a helyi választási irodák tudják jelezni a területi irodák, illetve az informatikusoknak, ha problémájuk van.

Az NVI arról tájékoztatta az érintetteket, hogy a probléma megoldódott, de az Azonnali úgy tudja, hogy a csütörtökön tartott következő próba sem sikerült tökéletesen. Továbbra sem tudott mindenki belépni a felületre, sokan pedig arra panaszkodtak, hogy lassú volt a rendszer.

Az NVI a portál megkeresésére nem cáfolta, hogy problémák adódtak, de sietve jelezte, hogy a fejlesztők kijavították a hibát. Hangsúlyozták, hogy a VÁKIR-nak, vagyis a belső kommunikációs rendszernek nincs köze a választási adatokat feldolgozó és tároló Nemzeti Választási Rendszerhez, mert attól függetlenül működik.

Hozzátették, hogy az informatikai próbál célja épp az, hogy a választások előtt több hónappal lehessen ellenőrizni, hogy a rendszer megfelelően működik-e.

– A választás informatikai minőségbiztosítását független, nemzetközileg is elismert cég, az Ernst & Young végzi, amelyet a világon az öt legjobb informatikai minőségbiztosító egyikeként tartanak számon – állították.

 

 

 

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.