Két országos próbát is tartottak, mind a kétszer leállt a a Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszere

2019. március 8., 17:33

Szerző:

Kedden országos próbát akartak tartani a májusi európai parlamenti választásokra készülve, de a Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszerének egy része nem működött – tudta meg az Azonnali.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke nemrég épp arról beszélt, hogy szükség van az informatikai rendszer finomhangolására.

Az országos technikai próba célja az volt, hogy a helyi választási irodák tagjai belépjenek a megfelelő informatikai felületre, és teszteljék, mennyit bír el a rendszer, ha egyszerre hajtanak végre feladatokat a Választási Kommunikációs és Információs Rendszerben (VÁKIR), illetve a Nemzeti Választási Rendszerben (NVR). A VÁKIR egyik funkciója az, hogy azon keresztül kommunikáljanak a helyi választási irodák a területi irodákkal. Az NVR-en pedig az átjelentkezéseket dolgozzák fel, és rögzítik az eredményeket.

A portál viszont úgy tudja, hogy kedden országszerte problémát okozott az, hogy a helyi irodák tagjai bejelentkezzenek a VÁKIR-ba. Ezen a felületen van az a fórum is, ahol a helyi választási irodák tudják jelezni a területi irodák, illetve az informatikusoknak, ha problémájuk van.

Az NVI arról tájékoztatta az érintetteket, hogy a probléma megoldódott, de az Azonnali úgy tudja, hogy a csütörtökön tartott következő próba sem sikerült tökéletesen. Továbbra sem tudott mindenki belépni a felületre, sokan pedig arra panaszkodtak, hogy lassú volt a rendszer.

Az NVI a portál megkeresésére nem cáfolta, hogy problémák adódtak, de sietve jelezte, hogy a fejlesztők kijavították a hibát. Hangsúlyozták, hogy a VÁKIR-nak, vagyis a belső kommunikációs rendszernek nincs köze a választási adatokat feldolgozó és tároló Nemzeti Választási Rendszerhez, mert attól függetlenül működik.

Hozzátették, hogy az informatikai próbál célja épp az, hogy a választások előtt több hónappal lehessen ellenőrizni, hogy a rendszer megfelelően működik-e.

– A választás informatikai minőségbiztosítását független, nemzetközileg is elismert cég, az Ernst & Young végzi, amelyet a világon az öt legjobb informatikai minőségbiztosító egyikeként tartanak számon – állították.